Skip to main content
Category

Opinie

Advertentiebedrijven hebben populariteit van adblockers aan zichzelf te danken

By Actualiteiten, OpinieNo Comments

Op 4 januari verscheen een artikel van Danny Mekic’ in het NRC over Adblockers

Door middel van een nee-nee sticker is het in de ‘offline’ wereld al een lange tijd mogelijk om zelf te bepalen hoeveel commerciële berichten er binnenkomen op de deurmat. Sinds kort maken ook steeds meer mensen gebruik van adblockers. Danny Mekic’ stelt dat  een digitale advertentie niet meer is wat het geweest is: de advertenties lijken steeds schreeuweriger te worden en daarnaast wordt het gebruikt als excuus om internetgebruikers te bespioneren’. ‘’Een folder in de brievenbus is wat dat betreft een stuk onschuldiger’’, vindt Mekic’. 

Het gebruik van adblockers is het afgelopen jaar vertienvoudigd en volgens Danny hebben adverteerders hier zelf voor gezorgd. Dit heeft niet alleen een negatief effect op de advertentie-industrie, ook de nieuws en spelletjes websites gaan hierdoor ten onder. Hoewel, deze websites voegen toch weinig toe aan het internet vanwege de clickbaits-gehalte, aldus Danny Mekic’. Voor kwaliteitskranten biedt dit een enorme kans om bezoekers nu de kans te bieden om te betalen voor een advertentieloze website.

Rechtspraak.nl bekritiseerd door deskundigen

By Actualiteiten, Innovatie, OpinieNo Comments

Onlangs is de website rechtspraak.nl voor 1,4 miljoen vernieuwd. Het is nog maar de vraag of deze vernieuwing verbeteringen oplevert. De website zou moeten dienen als een website om advocaten en andere juristen online te laten procederen en krijgen daarvoor de mogelijkheid om rechtbankstukken te uploaden. Onlangs schreef de Telegraaf een artikel over de vernieuwende website rechtspraak.nl. Onder andere internetgoeroe Danny Mekic’ werd geinterviewd.

Volgens de telegraaf klagen juristen en internetexperts over de gebruiksvriendelijkheid van de website. Zo zou het niet mogelijk zijn om grote documenten te uploaden. Volgens ict-deskundige Brenno de Winter is dit ‘maf en onprofessioneel’. Volgens de Winter is er dan ook geen enkele reden om waarom de maximale grote van 10MB niet opgerekt kan worden. Volgens een woordvoerster van rechtspraak.nl zijn documenten niet vaak groter dan 10MB en kunnen deze documenten nog altijd in delen worden verzonden.

Brenno de Winter vreest dat het in veel gevallen aantrekkelijker is voor advocaten en juristen om gebruik te maken van de fax in plaats van de vernieuwde website. Ook internetexpert Danny Mekic’ voorziet moeilijkheden.

Danny Mekić: ‘Breng leerlingen de liefde voor het leren bij’

By Actualiteiten, Lezingen, Onderwijs, OpinieNo Comments

In zijn keynote tijdens Dé Onderwijsdagen neemt Danny Mekić (van consultancybureau NewTeam) je mee op reis naar een toekomst waar het onderwijs en de moderne technologie elkaar vinden en versterken. Hier licht hij vast een tipje van de sluier op.

“Na de industrialisatie en de globalisering begeven we ons inmiddels in een nieuw soort samenleving, waarbij de nieuwe economie en de nieuwe macht vooral worden bepaald door de nieuwe technologie. Technologie die bovendien razendsnel en continue verandert.”

“Wat dit voor het onderwijs betekent is de vraag. Elke poging erop in te spelen wordt ingehaald door de nieuwste ontwikkelingen. Op welke banen we de huidige generatie leerlingen moeten voorbereiden is daardoor niet te zeggen.”

Terug naar de essentie
“Het is daarom van groot belang dat we terugkeren naar de essentie van het onderwijs: een jongere die openstaat voor de toekomst, wordt verder geholpen door een persoon met meer kennis en ervaring. Dat gegeven verandert niet. De vorm waarin de interactie plaatsvindt kan echter wel veranderen.”

“Waar het vaak nog gaat om het aanleren van bepaalde kennis en vaardigheden via een soort lopende bandconstructie – je leert iets, haalt een toets, en mag door naar de volgende les, of je faalt en doet dezelfde les nogmaals – lijkt het logischer om iemand leerprocessen bij te brengen, en vooral: de liefde voor het leren mee te geven, zodat mensen in een steeds veranderende wereld weten hoe ze zich iets eigen kunnen maken. En dan liefst gedeeltelijk met behulp van de nieuwe technologie, en gedeeltelijk juist zonder: het is essentieel om beíde werelden te kennen, te ervaren en te begrijpen.”

Persoonlijk leiderschap
“Omdat het onderwijsaanbod steeds groter wordt, is het ook belangrijk dat kinderen keuzes leren maken. Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap heeft nog nauwelijks aandacht, terwijl het daar straks om zal gaan: je bent een individu dat zelf alles bij elkaar moet sprokkelen.” Voor veel kinderen is school nu de plaats waar je vooral leert waar je níet goed in bent.

“Dat vraagt ook om andere structuren binnen het onderwijs. Waarom hebben universiteiten bijvoorbeeld nog altijd dezelfde faculteiten als honderd jaar geleden? De arts van de toekomst kan iemand zijn die geneeskunde heeft gestudeerd met verstand van technologie, maar net zo goed een ingenieur met verstand van het menselijk lichaam. Daar gaat het naartoe.”

Liefde voor leren
“Ook ons brein is niet gebaat bij het huidige systeem. We leren kinderen nu de verkeerde dingen op het verkeerde moment. Jong volwassenen gaan laat naar bed en slapen lang uit, maar ze moeten vroeg in de collegebanken zitten. Daar haken er dus veel af. Waarom richten we dat niet anders in?”

“En jonge kinderen staan in principe open voor van alles, de basisschool is dé plek om de liefde voor leren aan te wakkeren. Maar voor veel kinderen is school nu de plaats waar je vooral leert waar je níet goed in bent. En waar je wordt afgerekend op scores en op je vermogen je te conformeren. Dan dooft de liefde snel.”

“Basisvaardigheden zijn essentieel, natuurlijk, maar volgens mij moet school een plek zijn waar je voor 90 procent mag doen wat je leuk vindt. Een systeem waar het ervaring opdoen, het doormaken van een proces, en vooral ook het durven proberen en afwijken wordt gewaardeerd in plaats van de resultaten, heeft naar mijn idee de toekomst.”

Danny Mekić is technologie-expert en ondernemer. In 2009 werd hij door het magazine Sprout uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer. In de jaren die volgden is hij uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van internet, technologie, nieuwe businessmodellen. Momenteel richt Danny zich fulltime op het in 2011 opgerichte NewTeam, een internationaal consultancybureau gespecialiseerd in strategische boardroom consultancy op het gebied van technologie, media, communicatie en innovatie.

De Onderwijsdagen
Danny Mekić spreekt op 11 november op Dé Onderwijsdagen. Nieuwsgierig geworden? Lees meer op de website van Dé Onderwijsdagen en meld je aan. De organisatie van Dé Onderwijsdagen is in handen van Kennisnet en SURF. Dit artikel verscheen eerder op de website van Kennisnet en is geschreven door Deirde Enthoven.

Tapsterk-wet: niet nodig, niet wenselijk en zelfs gevaarlijk

By Actualiteiten, OpinieNo Comments

Onlangs heeft Minister Plasterk een voorstel gedaan waarbij alle inlichtingsdiensten bevoegdheid krijgen om alle Nederlandse burgers onder digitaal toezicht te plaatsen. Danny Mekic’ (NewTeam Partner & technologie-expert) schreef hierover een opiniestuk in het NRC Handelsblad op donderdag 3 september 2015. ‘In één klap criminaliseert hij in 17 miljoen Nederlanders, vele tientallen miljoenen buitenlanders en maakt hij Nederland totaal onaantrekkelijk voor bedrijven die hun data en websites veilig bij ons onder willen brengen.’, aldus Danny Mekic’. 

Danny Mekic’ schrijft dat het de overheid – zonder verdenking – niets aangaat waar burgers zijn en wat ze doen. ‘Maar alles om terrorisme tegen te gaan, toch? Dat argument snijdt geen hout, want de daders van de grote aanslagen van het afgelopen decennium waren over het algemeen al bekend bij de internationale veiligheidsdiensten. Bekende verdachten mógen nu al onbeperkt digitaal en fysiek worden gevolgd.’  Volgens Danny is er geen gebrek aan informatie, maar eerder een overvloed aan (irrelevante) informatie. Dit zorgde er volgens Danny Mekic’ namelijk voor dat de terroristische aanslagen die eerder gepleegd werden, niet voorkomen konden worden.

De ‘Tapsterk-wet’ is niet alleen overbodig, onwenselijk en in strijd met de grondwet. Het is ook nog eens gevaarlijk. Wat als alle gegevens die geregistreerd staan gepubliceerd worden, doordat de AIVD of MIVD gehackt worden? ‘Vorige maand pleegden twee mannen zelfmoord nadat informatie over hun lidmaatschap op de overspelsite Ashley Madison gepubliceerd werd. Dat geeft ons alvast een denkrichting.’

Lees hier het volledige artikel.

Zelfrijdende auto moet zelf schade vergoeden

By Actualiteiten, OpinieNo Comments

Minder files, minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder ongelukken. Meer tijd in een dag om te besteden aan wat dan ook. Ze zullen al gauw worden uitgerust met een blackbox en constante internetverbinding, waardoor flitspalen en trajectcontroles uit het straatbeeld gaan verdwijnen. In het begin voor de liefhebber, vervolgens onder invloed van lobbyisten fiscaal voordeliger gemaakt en misschien uiteindelijk zelfs verplicht gesteld: de zelfrijdende auto.

Maar wie is aansprakelijk als de zelfrijdende supercomputer op wielen een aanrijding veroorzaakt? De autoindustrie, Google, Apple en Microsoft inbegrepen, creëren in het internationale debat rondom die vraag een hoop ruis en doen alsof die vraag zo moeilijk te beantwoorden is. De industrie ziet het liefst dat de rekening wordt betaald door een schadefonds bestaande uit publieke middelen — anders zouden ze deze geweldige innovatie niet op de markt kunnen brengen. Terwijl een zelfrijdend ongeluk juridisch juist heel makkelijk uit te leggen is.

Net als bij een ‘normaal’ auto-ongeluk zullen de bewegingen van de auto’s onder de loep worden genomen en worden getoetst aan de verkeersregels — daar is de blackbox voor nodig. Als blijkt dat de bestuurder met zijn voertuig het ongeluk heeft veroorzaakt, of de auto nou zelfsturend was of niet, dan moet hij (of in de praktijk zijn verzekeraar) de rekening betalen.

Als de auto zelf stuurde, zal de autofabrikant onderbouwd een claim krijgen — de zelfrijdende auto doet namelijk niet wat je van hem mag verwachten: je veilig van A naar B brengen. Een rechter zal vervolgens kijken of de verwachting terecht was, mede ingegeven door dikke stapels aan disclaimers — en hun rechtmatigheid — en de gedragingen van de bestuurder. Eigen gedragingen van de bestuurder, want zolang de risico’s op storingen, hacks en verkeerde inschattingen van zelfrijdende auto’s niet duidelijk zijn en 100% afgedekt — als dat al ooit zal gebeuren —, moet manueel ingrijpen hoe dan ook mogelijk blijven: zoals bij de autopiloot van vliegtuigen.

Dat is ook goed: het dwingt fabrikanten hun systeem éérst veilig te maken voordat ze zelfrijdend met mensenlevens gaan experimenteren. Autobestuurders op hun beurt moeten op blijven letten wanneer ze met hun grasmaaier langs kwetsbare mensenlichamen scheren. De vraag wie aansprakelijk is, is dus helemaal niet interessant en met bestaande wetgeving al bepaald, al is de poging van de industrie om middels dit debat te proberen aansprakelijkheid te verleggen naar publieke geldbronnen, zoals een schadefonds, leuk geprobeerd.

Waar we ons druk om zouden moeten maken is een ethische vraag: wat doet de zelfrijdende auto als het bij een ongeluk het leven van de bestuurder kan redden, door het leven van een (of meerdere) andere verkeersdeelnemers te nemen?

Als zelfrijdende auto-fabrikanten en hun softwareleveranciers denken die vraag te kunnen beantwoorden, laat ze dan ook de rekening betalen.

Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel in de Financial Times van NewTeam-partner Danny Mekic’.

“Facebook-rellen” in Haren waren geen Facebook-rellen

By OpinieOne Comment

Schermafbeelding 2013-03-07 om 12.28.17De commissie Cohen die gisteren de resultaten bekend maakte over wat er gebeurde bij de rellen in Haren, kreeg onder andere opdracht om de rol van Facebook in de rellen te bestuderen. Dat hebben ze niet gedaan. In plaats daarvan hebben ze berichten op Facebook geanalyseerd.

Vorig jaar september reageerde Rob Bats, de burgemeester van de Gemeente Haren, hysterisch op een uitnodiging op Facebook waar voor de grap enkele honderden, later duizenden gebruikers bevestigend op hebben gereageerd. Het beangstigende was dat hij voor het eerst tijdens zijn werk werd geconfronteerd met een internetoproep om naar zijn gemeente te komen. Hij had het moeten zien als traditioneel vraagstuk van veiligheid en orde maar omdat het afkomstig was van Facebook raakte hij in verwarring.

Het ging zoals vaker: je ontvangt op Facebook een uitnodiging van een vriendin, die uitgenodigd was door een vriend en je geeft aan of je aanwezig zult zijn of niet, een ritueel dat zich bij bovengemiddelde Facebook-gebruikers soms dagelijks, soms tot veel frustratie, voordoet. ,,Aanwezig zijn” is een druk op de knop en betekent zeker niet dat je daadwerkelijk bij een evenement bent: de begrafenis van Michael Jackson trok zo’n 20 miljoen virtuele aanwezigen, maar natuurlijk niet in werkelijkheid.

Dat wist de gemeente niet, zodat paniek ontstond over hoe te handelen bij een ‘Facebook-evenement’ waar honderden tot duizenden virtueel bij aanwezig zijn met de fantasie extra geprikkeld door een verwijzing naar de film Project X in de uitnodiging, een film waarin een feest uit de hand loopt. In de weken na de plaatsing van de Facebook-uitnodiging zorgde deze nog niet voor een explosie aan berichten over het ‘Facebook-feestje’. Dat gebeurde pas twee dagen voor de rellen en daar speelde Facebook nauwelijks een rol bij.

Vraag het een tiener en je hoort hoe simpel het is: je verandert de datum en tijd naar een moment in het verleden (waardoor het evenement opeens ‘geweest’ is) en verwijdert adresgegevens, optioneel maar niet noodzakelijkerwijs stuur je een bericht naar iedereen die aangegeven heeft aanwezig te zullen zijn dat het evenement niet doorgaat en tenslotte verwijder je het evenement. Geen reljongere die de datum, tijd en het adres in zijn agenda heeft geschreven, of het zich misschien zelfs herinnert. Eventueel hou je de sociale media in de gaten om aanwijzingen te vinden die duiden op gerichte plannen van individuen of zichtbare groepen om zo beter voorbereid te raken.

In plaats daarvan werd totale chaos uitgestraald door het uitroepen van een noodverordening met de vermelding dat deze voorlopig ‘op de plank’ bleef liggen. Er zou geen feest zijn, maar werd gezocht naar alternatieve feestmogelijkheden en de eerste artiesten hadden zich gemeld. Ramptoeristen waren niet welkom, maar mochten met de nodige narcoticahoudende versnaperingen wél de gemeente in – wat te zien was op de livestream van een zeventienjarige jongen met urenlang gemiddeld 50.000 kijkers. Vervolgens was op nieuwssites het bericht te lezen dat de gemeente een voetbalveld had voorzien van twee mobiele lichtmasten en had gereserveerd als ‘alternatieve feestlocatie’. Wist u nog wat er stond te gebeuren? Of alleen dat er iéts stond te gebeuren?

Alsnog was het niet te laat. Door eenmalig vanuit de gemeente en politie maatregelen mee te delen (samenscholingsverbod, alcoholverbod, ME paraat) had de veiligheidsdriehoek kunnen voorkomen dat Haren dagenlang de meest besproken van Nederland werd. Dus niet het vuurtje brandend houden met dagelijkse interviews en voorlichtingsbijeenkomsten over het verwijderen van straatnaamborden – die tieners anno 2013 niet langer nodig hebben om de weg te vinden.

Helaas had ook dat alles in dit geval niet veel uitgemaakt: met het nieuws dat de gemeente een voetbalveld met twee mobiele lichtmasten had gereserveerd voor een ‘alternatief feest’, een regelrechte uitnodiging, heb je sociale media als Facebook helemaal niet nodig om een kleine gemeente gevuld te krijgen.

Dat Facebook van alle invloeden écht de meest verwaarloosbare rol heeft gespeeld blijkt wel uit een analyse van de sociale media berichten over Haren, Project X en Merthe: bijna alle berichten werden de twee dagen voor de rellen geplaatst – toen heel Nederland het er al over had -, en niet de weken ervoor. Daarnaast was Facebook zelf tijdens de zogenaamde Facebook-rellen helemaal niet bereikbaar in Haren met dank aan een overbelast gsm-netwerk.

Facebook als bedrijf, website of platform heeft dus helemaal geen zelfstandige rol of sleutelrol gespeeld bij de rellen in Haren. Behalve wanneer Facebook een synoniem is geworden voor ‘wijzelf’.

Dit opiniestuk schreef NewTeam-partner Danny Mekic’ op verzoek van NRC Handelsblad, en werd gepubliceerd op 9 maart 2013.

Danny is sinds 2010 werkzaam als internetstrateeg voor onder andere de Politie, Belastingdienst en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst en nam dat jaar zitting in een adviescommissie van de Ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen en doceert sinds vorig jaar Digital Public Affairs aan de Universiteit Leiden, faculteit Den Haag.

In september sprak Radio 1 Danny over de gebeurtenissen in Haren en de sociale media:

Op uitnodiging van TEDxRoermond deelde Danny zijn analyse. In de zaal waren ook bewoners van de Gemeente Haren aanwezig:

NRC: Van Verlichting naar Verzwaring

By OpinieNo Comments

Op verzoek van NRC Handelsblad schreef NewTeam-partner Danny Mekic’ een beschouwing die vooruitblikt op ict in het jaar 2025:

ICT leek lange tijd de oplossing voor de steeds complexer wordende wereld, complexer wordende vragen, complexer wordende antwoorden, de ieder jaar met 100% toenemende informatie op het internet, de totale information overload; klappers en adressenboekjes werden verruild door elektronische systemen en zonder duidelijke verwachting werden we keer op keer verrast door het eindresultaat van onze innovaties.

En zo werd ICT een toverstaf, onderdeel van het sprookjesbos waar opeens meer kon in minder tijd, met minder geld, met minder mensen en onafhankelijk van tijd en locatie. Always on, altijd verbonden, altijd in beweging. ICT als doel, in plaats van een middel.

Maar waar ICT de wereld ogenschijnlijk een stuk kleiner en overzichtelijker heeft gemaakt, leiden systemen steeds vaker een eigen leven. En weten de systemen meer over ons, dan wij over de systemen. Mensen zijn steeds minder baas over het eigen leven, steeds vaker zijn we slaaf van de stroom aan informatie en kennis en doen we wat beweerd wordt het beste te zijn. Door computers.

Want dat is hoe ICT steeds vaker wordt ingezet: niet als middel. Niet ter ondersteuning. Maar om de mens te vervangen, om de mens te controleren en om de mens te sturen. En uiteindelijk om onze gedachten te vervangen:

IBM heeft de supercomputer Watson ontwikkeld. Diagnoses kunnen met deze computer automatisch worden gesteld op basis van je elektronisch patiëntendossier, eventueel met door de computer voorgeschreven aanvullend onderzoek, waarna het Clinical decision support system (CDSS) beslist over de verdere behandeling en medicatie. Een andere plek waar het het menselijk denken al in 2025 zou kunnen vervangen is binnen de rechtspraak, denk in de eerste instantie vooral aan de afdoening van bezwaren tegen verkeersboetes. En wat als Facebook op basis van de 1 miljard gebruikersdossiers de laatste wetenschappelijke inzichten over aantrekkingskracht gebruikt, samen met inzichten over welke relaties wel en niet ‘werken’, om tot drie ‘ideale’ partnervoorstellen te komen, zullen we dan niet tóch nieuwsgierig zijn waardoor hoe dan ook een self fulfilling prophecy zal ontstaan?

Eigenlijk zijn de rollen dus omgedraaid: vroeger deden systemen wat wij wilden, en nu vertellen zij ons hoe wij moeten leven. Het is net de economie. Dat wordt dus het jaar 2025.

‘Nieuwe’ FNV: Oude koek in nieuwe trommel

By OpinieNo Comments

‘Nieuwe’ FNV: Oude koek in nieuwe trommel
Jongeren krijgen een zandkoekje van eigen deeg

Dit opiniestuk van Danny Mekic’ werd 9 mei 2012 gepubliceerd in dagblad Trouw

Lang geleden kenden we in Nederland een bijzonder consensusmodel tussen de overheid, werkgevers en werknemers: het poldermodel. Binnen de polderdriehoek werd constructief gesproken over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden om tot win-win-scenario’s te komen, in plaats van een verbale moddergevechten van standpunten in de publieke arena. Door interne onenigheid en de turbovergrijzing van het ledenbestand veranderde het vakbondslandschap in drijfzand van schreeuwende polderretoriek.

Jongeren voelen zich — begrijpelijk — niet aangetrokken tot de vakbeweging en blijven weg. Dat is een groot probleem, want zonder representatieve achterban kan de beweging geen bindende, individu-overstijgende afspraken maken. Jong Nederland leert haar eigen boontjes te doppen en wordt weggejaagd door het gespannen sfeertje binnen de onoverzichtelijke en ontoegankelijke vakbeweging, terwijl veelbelovende vakbondsinitiatieven voor een flexibele arbeidsmarkt de kop in worden gedrukt. De ouderen van de toekomst zagen ondertussen hoe het op leeftijd discriminerende casino-pensioenakkoord werd omarmd door vakbondsmevrouw Agnes Jongerius: 6 miljoen jongeren stonden erbij en keken naar het publieke moddergevecht. En passant knipoogt Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten, naar de snelgroeiende groep zzp’ers en vertelt de media polariserend dat hun zelfstandigen-bestaan mogelijk “op z’n retour is”.

Een publiek gevecht om een paar broodkruimels is voor weinigen aantrekkelijk. Logisch dat ook l’éminence grise zich merkbaar ongemakkelijk voelt bij de recente ontwikkelingen. Wie wil nog onderdeel zijn van de collectieve spil in het poldermodel als op termijn zal blijken dat het niemands belang meer dient?

Een schel geluid was te horen in de kapitale hoofdkantoren van de verschillende vakbonden, ditmaal beduidend anders klinkend dan de toon van het bekende fluitje: klokslag twaalf. Het crisisteam onder leiding van ‘kwartiermaker’ Jetta Klijnsma kreeg met de snelheid van The A-Team de opdracht om polderend in het poldermodel tot “De ‘Nieuwe’ Vakbeweging” te komen. Een goed besluit. Want het staat als een paal boven het drijfzand dat de in het verleden geoliede poldermachine veel stabiliteit en rechtvaardigheid heeft gebracht. De verhoudingen binnen de vakbeweging zijn echter multidimensionaal scheefgegroeid en het instituut is net als de 17e-eeuwse meesterstukken van het Rijksmuseum niet geëvolueerd. Een bedrijf dat zo lang niet heeft geïnnoveerd is inmiddels bekend bij het insolventieregister.

Het was bij de presentatie van De ‘Nieuwe’ Vakbeweging vorige week lang zoeken naar de grondige update van het besturingssysteem. De groots aangekondigde vernieuwing bleek te gaan om een kortstondige stoelendans: geen nieuwe vakbeweging noch een voor buitenstaanders waarneembare vernieuwing binnen de bestaande vakbeweging. Geen nieuw recept, maar meer van hetzelfde. Oude koek, verkruimeld verpakt in een dessin-trommel. Gerecycled van de vorige en het houdbaarheidsetiket spreekt nog steeds 2007. Met geforceerd enthousiasme gepresenteerd door PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma.

Door al het enthousiasme zouden we de wegblijvende jongeren bijna vergeten, een van de redenen voor deze grondige verbouwing. Wie over vijftien jaar onderdeel is van de Nederlandse arbeidsgemeenschap krijgt een luxepositie cadeau: de komende decennia ontstaat een groot tekort aan hoog- én laagopgeleide arbeidskrachten (‘Bridging the Gap’, SEO 2010) die daardoor verbeterde arbeidsposities tegemoet kunnen zien. Rechtsbijstandverzekeringen worden nét niet bij een pak vla geleverd en prangende vragen over onze arbeidspositie googelen of twitteren we, zonder vakbond. Ondertussen timmert de Belastingdienst aan de weg voor een simpele belastingaangifte. Op gemeenschappelijke lijnen heeft de arbeidsbevolking van overmorgen dus geen hulp meer nodig: de toekomst van ‘collectieve’ belangenbehartiging wordt fluïde, op maat gemaakt. Voor wie het niet geloven wil, vraag het de leeglopende Consumentenbond. Ze weten er van.

De onoverzichtelijke, versnipperde, Oude Vakbeweging had er goed aan gedaan om naar het schelle alarmsignaal te luisteren en een échte verjongingskuur te ondergaan. Met als eindresultaat één overzichtelijke organisatie met een representatieve vertegenwoordiging. Een organisatie die middels quota recht doet aan het werkveld, zodat jongerenbestuurders en zzp’ers meer te zeggen krijgen en het zo ook ‘hun’ vakbeweging wordt. Ook interessant voor de afvallige discipelen. In plaats daarvan worden hun belangen verder naar de achtergrond gedrukt en gaan alle meeverhuizende bonden een democratische LAT-relatie aan waarin geen bond meer dan 16,67% te zeggen krijgt. Dat betekent een formalisering van de machteloosheid van FNV Jong, die meer dan 33% van de (toekomstige) arbeidspopulatie tracht te vertegenwoordigen. Zij zullen samen met zzp’ers in de Småland-ballenbak van IKEA worden geëntertaind.

Geen nieuwe vakbeweging, maar oude kruimels in een nieuwe trommel. Betekent dat het einde van het poldermodel? Waarschijnlijk niet, want ook hier geldt de wet van Archimedes: zolang de dichtheid van drijfzand groter is dan van het menselijk lichaam, zullen de mensen blijven drijven. En vakbonden blijven bestaan.

Danny Mekic’ is managing partner bij NewTeam

Sigaar uit eigen belbundel

By OpinieNo Comments

Dit opiniestuk werd in april 2012 gepubliceerd in het Financieele Dagblad

Stel: u bent wedding planner uit Den Haag en organiseert een van de mooiste bruiloften uit uw carrière. Dan zou het heel zuur zijn als de mooie en contractueel beloofde dag in het water zou vallen.

Dat gebeurt ook. Door een Vodafone-storing zijn zowel u, uw leveranciers en het gedroomde echtpaar telefonisch onbereikbaar. Biedt u vervolgens, schaamrood van schaamte, uw excuses aan met een €0-factuur of brengt u met de gepeperde rekening het aanbod de bruiloft kosteloos nogmaals te organiseren?

Vodafone kiest voor het laatste, terwijl niemand zit te wachten op een tweede bruiloft.

In plaats van klanten fatsoenlijk te compenseren voor een onvoorstelbaar slechte service -één brand beschadigde gedurende een week de volle dienstverlening-, mogen klanten 2 tot en met 5 mei gratis bellen en smsen in Nederland. Waar ik dan niet ben. Anderen moeten doorgaans ruim over hun belbundel heengaan óf op deze vier dagen bovengebruikelijk veel bellen en smsen om überhaupt te maken te krijgen met deze compensatie.

En dat doet natuurlijk niemand, en zeker niet de grote groep zakelijke gebruikers die financieel het zwaarst gedupeerd zijn. Structureel boven je belbundel uitkomen is een kostbare exercitie, ook daar verwacht ik relatief weinig winnaars. En ik? Ik ben 2 tot en met 5 mei in Nederland en word met de belminuten uit eigen bundel überhaupt niet gecompenseerd.

De enige gepaste compensatie was (minimaal) 25% korting over de maandfactuur geweest. Maar ja, dan loopt het rode bedrijf omzet mis.

Danny Mekic’ is internetexpert en managing partner bij adviesbureau NewTeam

Schuld cadeau voor je kids (opiniestuk nrc.next)

By Actualiteiten, Nieuws uit eigen keuken, OpinieNo Comments

NewTeam-partner Danny Mekic’ schreef vandaag in nrc.next: Nederland heeft een staatsschuld van 400 miljard euro. Wie nu protesteert tegen bezuinigingen, zadelt zijn kinderen straks op met schulden.

Vijftien jaar geleden hadden mijn ouders voor het eerst een gesprek over een financieel thema in mijn bijzijn. Het was een gesprek in aanloop naar de jaarlijkse vakantie, in de maanden durende periode van voorpret, zoeken naar de goedkoopste vliegtickets en nadenken over activiteiten ter plekke.

Uit het gesprek bleek dat mijn werkende vader en arbeidsongeschikte moeder geld leenden van de bank om de jaarlijkse zomervakantie te kunnen betalen. De rest van het jaar waren ze bezig met het aflossen van de lening en zodra dat gelukt was, na ongeveer elf maanden, kon de lening opnieuw aangevraagd worden voor de volgende vakantie. Het ging om duizenden euro’s, een astronomisch bedrag. Met jaren van bezuinigingen is het ze gelukt om het geleende geld los te laten en zelf de vakanties te bekostigen.

Ondertussen in het Catshuis: gaan we 2, 3 of 4 procent van de Nederlandse begroting bijlenen? Even verderop vraagt de Partij van de Arbeid zich af of we überhaupt moeten bezuinigen: kunnen we niet beter wachten tot de economie weer aantrekt? Met moeite blijf ik op mijn stoel zitten. Al jaren. Wachtend op een aantrekkende economie.

Bij de BV Nederland gaat intussen een alarmsignaal af. Vorige week bereikte de Nederlandse staatsschuld het recordbedrag van 400 miljard euro, die stijgt met 3,3 miljoen euro per uur. De 403 miljard euro komt in zicht. Iedere Nederlander heeft via de staatsportemonnee een schuld van ruim 25.000 euro en het ergste nog: we lijken dat normaal te vinden.

Met die bedragen in het achterhoofd denk ik terug aan de vakantieschuld van mijn ouders, het unheimische gevoel dat ik bij de geleende vakanties had en de moeite die het ze gekost heeft om weer een positief saldo op te bouwen. Wat zou je doen als je morgen inlogt op internetbankieren en het bedrag 24.124 euro in een rode kleur afgebeeld wordt? Wacht je dan met handelen tot het beter gaat met je persoonlijke economie? Slechts weinig mensen kunnen en zullen zich laten verleiden voor dergelijke triple A-passiviteit.

Waar we in privésituaties meteen bezuinigen, maken massale protesten en zorgen in de samenleving eenzelfde optreden van de regering onmogelijk. Dit contraproductieve ondergangsgedrag toont angsten over de mogelijke definitieve inperking van de verzorgingsstaat of verhoging van de belastingen. Daarmee dwingt het de discussies doorgaans op de handrem. Waarom neemt de regering die zorgen niet weg?

Bezuinigingen of belastingmaatregelen moeten worden voorzien van een houdbaarheidsbijsluiter om zo het tijdelijke karakter van maatregelen te benadrukken. Zo moet erin staan wanneer de wet ophoudt te bestaan of bij welke veranderde economische omstandigheden de wet weer wordt afgeschaft, of zelfs wordt omgezet in een investering. Zo worden veel maatregelen redelijk én geplaatst in een langetermijncontext.

Want één ding is duidelijk: we kunnen niet wachten met bezuinigen tot de economische crisis is overgewaaid, want we weten niet of en wanneer dat zal gebeuren. En 400 miljard euro schuld of meer geef je je kinderen niet cadeau.