Hoe moeten steden omgaan met de alsmaar toenemende hoeveelheid stedelingen? Welke mogelijkheden biedt technologie om de leefbaarheid van steden te verbeteren? Wereldwijd trekken mensen massaal naar de steden. We hebben te maken met een ongekende verstedelijking. Wist je dat in het jaar 1800 slechts 2% van de wereldbevolking in steden leefde? Het aantal stedelingen wereldwijd neemt wekelijks toe met 1,5 miljoen mensen. Er wordt verwacht dat in 2030 maar liefst 60% van de wereldbevolking zichzelf ‘stedeling’ mag noemen. De verstedelijking is een belangrijke ontwikkeling voor de economie, maar dit gaat uiteraard ook gepaard met grote maatschappelijke gevolgen.

Milieuvervuiling, criminaliteit, maar ook een toenemende vraag naar een goede infrastructuur en een leefbare omgeving zijn voorbeelden van dingen die verstedelijking teweegbrengt. Wat is dan een ‘Smart City’ in dit verhaal? Een Smart City is een stad waarin burgers, organisaties en de overheid door middel van technologie slimme manieren vinden om de toenemende problemen in een steeds meer dichtbevolkte stad op te lossen. Samen streven ze naar een veilige, duurzame, leefbare en goed bereikbare metropool. Centraal in dit verhaal staan data en informatie, maar vooral het uitwisselen ervan, en de het waardevol toepassen ervan in de praktijk.

Song Do

Een voorbeeld van een Smart City is de stad Songdo, gelegen in Zuid Korea. In 2001 stond Songdo nog niet op de kaart, maar tegenwoordig wordt Songdo de stad van de toekomst genoemd. Wat Songdo bijzonder maakt is dat het de beste elementen uit andere steden vanuit de hele wereld overneemt. Zo is in Songdo het Central Park nagebouwd, maar ook de kanalen van Venetië. Maar het gaat nog veel verder: om de leefbaarheid te optimaliseren maakt de stad gebruik van data. Informatie als de bezetting van parkeerplaatsen en de hoeveelheid gebruikte energie per gebouw en huishouden wordt gemeten en bijgehouden en ook de hoeveelheid afval dat per persoon wordt weggegooid kan in kaart gebracht worden. Meten is weten en met deze informatie kan er gepland worden; logistieke problemen worden hierdoor verleden tijd en dat is wat we noemen een Smart City.

Een illusie? Nee, het is de werkelijkheid. Ook steeds meer steden in Nederland zetten zichzelf op de kaart als Smart City. De Brandweer gebruikt realtime risicoanalyses op basis van openbare bronnen, en de Politie heeft verschillende Real Time Intelligence Centers in gebruik genomen.

Of slimme steden de toekomst hebben, zal moeten blijken. Er kleven ook nadelen aan. Want welke gevolgen hebben deze maatregelen voor de maatschappij? Burgers zullen een deel van hun privacy moeten inleveren met als resultaat een leefbare, veilige, duurzame, en goed bereikbare stad van hoge kwaliteit.

Wil je graag meer weten over de ontwikkelingen, gevolgen, voordelen, toepassing en de trends van Smart Cities? NewTeam beschikt over een groot netwerk van experts op het gebied van Smart Cities.

Binnen het onderwerp Smart Cities adviseerden onze topconsultants onder andere over:

  • De Slimme Stad;
  • De Toekomst van Steden;
  • Destination Marketing.

Waarom advies van NewTeam?

De toekomst is NewTeam’s core business. We helpen zowel grote organisaties als kleine ondernemingen wegwijs te worden in een wereld die zich kenmerkt door razendsnelle technologische ontwikkelingen. Naast gedreven consultants zijn onze experts ook ambitieuze ondernemers en uitvinders, waardoor zij kennis, ervaring en innovatieve oplossingen combineren in hun adviezen, workshops, trainingen en onderzoek. NewTeam gelooft in een aanpak op maat: afhankelijk van de uitdaging selecteren wij onze beste experts. En hebben we een bepaalde expertise niet in huis? Dan laat ons uitgebreide netwerk ons nooit in de steek. Neem vrijblijvend contact met ons op, want een kennismaking met NewTeam kost niets, maar kan veel opleveren.

Klik rechts van deze pagina op één van de namen van onze experts. Je kunt ze allemaal uitnodigen als consultant of spreker. Weet je al of nog niet precies wat je wilt? Neem dan contact met ons op per e-mail, of bel ons: 020 – 20 50 550.