Hoe ziet de bank van de toekomst er uit? Is ICT een kans of gevaar? Is de bitcoin geflopt, of bezig aan een come-back? Investeren banken wel genoeg in innovatie? De laatste jaren is het aantal bankkantoren in Nederland flink afgenomen en hierdoor kent Nederland inmiddels de laagste dichtheid bankkantoren van Europa. Is de digitale dienstverlening van banken volledig genoeg om de analoge bankkantoren te kunnen sluiten of moeten we zoeken naar een nieuwe functie voor bankkantoren?

Door digitale innovaties verandert de behoefte van de klant, doordat zij gewend raken aan het feit dat al hun bankzaken makkelijk en snel via het internet te regelen zijn. Hebben klanten dan helemaal geen ondersteuning meer nodig? Zeker wel! Het lanceren van een succesvolle bank-app betekent namelijk niet per definitie dat een digitale dienstverlening voldoende is. Het einde van de analoge bankkantoren is nog niet in zicht, maar wel in de vorm zoals we die nu kennen. Het is daarom de taak aan de banken om opnieuw uit te vinden hoe zij toegevoegde waarde kunnen bieden aan de klant. We helpen er graag bij.

Online veiligheid en cyberrisico

Met welke ontwikkelingen heeft de bankensector nog meer rekening te houden? Steeds meer informatie wordt opgeslagen in de ‘cloud,’ klanten maken steeds meer gebruik van digitale financiële dienstverlening, en steeds meer processen worden afhankelijk van het internet. Het cyberrisico neemt hierdoor toe. De meest voorkomende cybercrimes zijn diefstal en het doorverkopen van gegevens. Welke maatregelen kunnen banken nemen om de online veiligheid te waarborgen? Hebben we wel de juiste mensen in huis? Welke kosten zijn daaraan verbonden? Wat zijn de risico’s precies? Onwennigheid met deze nieuwe dreigingen kunnen de bank ervan weerhouden om te innoveren en in te spelen op de risico’s van de toekomst.

Naast de cyberrisico’s zien we dat digitalisering ook veel uitkomsten biedt. De kredietverlening van banken wordt al een langere tijd geconfronteerd met de opkomst van startups die zich bezighouden met dienstverlening in de financiële sector. Zulke financiële online platformen, ook wel FinTechs genoemd, hebben een grote impact op de bank van de toekomst. Zijn FinTechs een bedreiging of kunnen banken ze omarmen? Het feit blijft dat banken deze concepten in ieder geval niet meer kunnen negeren. In sommige gevallen is crowdfunding een succes maar op sommige vlakken doen banken het nog beter. Wat valt er hiervan te leren?

Innovatie

Een belangrijke trend in de samenleving is het leveren van maatwerkproducten en -diensten. Ook van banken zal worden verwacht dat zij inspelen op deze trend, dat is namelijk waar de klant behoefte aan heeft. In de toekomst zullen banken steeds meer service op maat aanbieden aan de klant, want met technologische innovaties wordt dit principe namelijk steeds makkelijker toe te passen. De klant ontvangt de dienstverlening die bij hem of haar past. Daar betaalt men immers voor. Om dit succesvol te kunnen doen moeten banken innoveren. Maar hoe doe je dat eigenlijk, innoveren? Wat heb je daarvoor nodig?

Eén element dat eigenlijk niet mag ontbreken tijdens het proces om producten en diensten te innoveren is een creatief team dat bereid is om vernieuwende oplossingen te bedenken. Geef je in zo’n geval dan de voorkeur aan een team met ellendig veel ervaring of kies je juist voor een team dat met een frisse blik naar het probleem kijkt? Onze ervaring leert dat de beste oplossingen voortkomen uit de combinatie van kennis van zaken met betrekking tot de sector en een frisse blik op de organisatie. Dit dwingt teams terug te vallen op logica in plaats van traditie waardoor de befaamde “ja, maar” niet langer een probleem, maar juist een oplossing vormt.

Startups

Startups hebben de manier van werken in veel industrieën veranderd. Je kunt niet meer jarenlang werken aan een product voordat je het op de markt brengt, je moet nu ‘agile’ werken: veel meer in kleinere doorlooptijden denken. Welke risico’s horen bij het ontwikkelen van de bank van de toekomst? Hoeveel initiatieven mogen mislukken tijdens deze zoektocht? Hoe werf je en behoud je het juiste personeel? Hoe gaat innoveren en geld besparen samen? Hoe ziet het management van de bank van de toekomst er uit? En ten slotte: startups, moet je die laten voor wat ze zijn, met ze samenwerken, of ze juist heel effectief opkopen?

Verdwijnen de analoge bankkantoren, of krijgen ze in de toekomst juist een belangrijkere functie? Welke rol gaan Facebook en Google spelen in de financiële sector? En wie gaat de strijd uiteindelijk winnen? Wat is klanttevredenheid in een nieuwe wereld? Hoe trek je de juiste medewerkers aan en zorg je dat ze bij je blijven?

NewTeam houdt zich dagelijks bezig met de ontwikkelingen in de bankensector. Bij zowel grote als kleine financiële dienstverleners denken we al mee over hoe financiële dienstverlening eruit moet zien om succesvol te blijven in de nieuwe wereld. We praten graag verder.

Binnen het onderwerp de Bank van de Toekomst adviseerden onze topconsultants onder andere over:

  • Online/offline strategie;
  • Talent aantrekken en vasthouden;
  • Innovatie aanjagen;
  • Hoe om te gaan met FinTech startups.

Waarom advies van NewTeam?

De toekomst is NewTeam’s core business. We helpen zowel grote organisaties als kleine ondernemingen wegwijs te worden in een wereld die zich kenmerkt door razendsnelle technologische ontwikkelingen. Naast gedreven consultants zijn onze experts ook ambitieuze ondernemers en uitvinders, waardoor zij kennis, ervaring en innovatieve oplossingen combineren in hun adviezen, workshops, trainingen en onderzoek. NewTeam gelooft in een aanpak op maat: afhankelijk van de uitdaging selecteren wij onze beste experts. En hebben we een bepaalde expertise niet in huis? Dan laat ons uitgebreide netwerk ons nooit in de steek. Neem vrijblijvend contact met ons op, want een kennismaking met NewTeam kost niets, maar kan veel opleveren.

Klik rechts van deze pagina op één van de namen van onze experts. Je kunt ze allemaal uitnodigen als consultant of spreker. Weet je al of nog niet precies wat je wilt? Neem dan contact met ons op per e-mail, of bel ons: 020 – 20 50 550.