Skip to main content
Category

Onderwijs

Dagvoorzitterschap internationale studenten

By Actualiteiten, OnderwijsNo Comments

Tijdens het NL4Talents op 21 november werden vijfhonderd getalenteerde, internationale studenten geïnspireerd door verschillende lezingen, workshops en netwerksessies met als doel een beeld te krijgen van de mogelijkheden die Nederland biedt aan internationaal talent. De dag, georganiseerd door EP-Nuffic, vond plaats in de Fokker Terminal in Den Haag en werd in begeleid door dagvoorzitter Danny Mekic’. Locoburgemeester van Den Haag Ingrid van Engelshoven en EP-Nuffic voorzitter Freddy Weima trapten af met inspirerende openingswoorden en de aanwezigen leerden hun gedachten te sturen om ervaring te beïnvloeden tijdens een actieve NLP-workshop door Renée Hilverdink.

Na de workshops vond de Dragon’s Den plaats: tien internationale studenten uit ontwikkelingslanden presenteerden hun businessplan om de vakjury, bestaande uit Rien van der Velde, Vincent Kouwenhoven, Hanna Pak en Tim van Galen, ervan te overtuigen dat zij een kans verdienden met professionele adviseurs verder te bouwen aan hun plan.

Als afsluiting interviewde Danny twee internationals die succesvol zijn in het Nederlandse bedrijfsleven: Raul Andres Leal uit Colombia en Stive Niyungeko uit Burundi. Beiden studeerden in Nederland en bleven er uiteindelijk werken. Hun boodschap: doe waar je gelukkig van wordt en leer Nederlands!

Lezing: technologie in het onderwijs

By Actualiteiten, Innovatie, Lezingen, OnderwijsNo Comments

Mensen kunnen niet omgaan met keuzestress: een experiment van een winkel met 300 soorten jam bewees dit nogmaals. Er werd geen enkele pot verkocht. In het onderwijs werkt het net zo, betoogt Danny Mekic’ tijdens de lezing die hij geeft op het Ondernemend in Onderwijs congres in Apeldoorn op 12 november.

Met in totaal rond de 1800 verschillende opleidingen schiet het onderwijs in Nederland haar doel voorbij en mist hij de beantwoording van de vraag waar het voor de scholier echt om draait: “wat vind je leuk?” Het huidige onderwijssysteem is volgens Mekic’ nog te veel ingericht naar het industriële tijdperk waarvan we het einde aan het bereiken zijn.

De samenleving bevindt zich namelijk in een stroomversnelling naar een nieuw tijdperk, stelt Danny. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en vindt toepassingen in steeds meer aspecten van het dagelijks leven. Het onderwijs blijft vooralsnog achter deze ontwikkelingen aanlopen, omdat het systeem nog is ingericht op het conformistische gedachtegoed van de industriële arbeidersscholen. Het is een soort lopende band waarop iedereen dezelfde behandeling krijgt en er naar verwachting op dezelfde manier vanaf rolt.

Technologie schept ontzettend veel mogelijkheden, vertelt Danny, maar deze worden in het onderwijs nog te weinig verkend. Technologie kan bijvoorbeeld de wijze van toediening (video, artikelen, afbeeldingen, games), het leertempo en de inhoud van de lesstof aanpassen aan de eigenschappen van het individu, zodat iedereen het optimale uit zichzelf kan halen. Echter, het huidige onderwijssysteem, waarbij er vooral wordt gedacht in hokjes leent zich er niet voor toepassing van de nieuwste technologieën.

Toch moet het duidelijk blijven dat technologie een middel is om de werkelijkheid te structureren, en niet de werkelijkheid zelf is. De ideale school zou volgens Mekic’ dan ook de helft van de tijd in een volledig analoge omgeving aandacht aan de werkelijkheid besteden en de andere helft met behulp van technologie voor een gepersonaliseerde leeromgeving zorgen.

Danny Mekić: ‘Breng leerlingen de liefde voor het leren bij’

By Actualiteiten, Lezingen, Onderwijs, OpinieNo Comments

In zijn keynote tijdens Dé Onderwijsdagen neemt Danny Mekić (van consultancybureau NewTeam) je mee op reis naar een toekomst waar het onderwijs en de moderne technologie elkaar vinden en versterken. Hier licht hij vast een tipje van de sluier op.

“Na de industrialisatie en de globalisering begeven we ons inmiddels in een nieuw soort samenleving, waarbij de nieuwe economie en de nieuwe macht vooral worden bepaald door de nieuwe technologie. Technologie die bovendien razendsnel en continue verandert.”

“Wat dit voor het onderwijs betekent is de vraag. Elke poging erop in te spelen wordt ingehaald door de nieuwste ontwikkelingen. Op welke banen we de huidige generatie leerlingen moeten voorbereiden is daardoor niet te zeggen.”

Terug naar de essentie
“Het is daarom van groot belang dat we terugkeren naar de essentie van het onderwijs: een jongere die openstaat voor de toekomst, wordt verder geholpen door een persoon met meer kennis en ervaring. Dat gegeven verandert niet. De vorm waarin de interactie plaatsvindt kan echter wel veranderen.”

“Waar het vaak nog gaat om het aanleren van bepaalde kennis en vaardigheden via een soort lopende bandconstructie – je leert iets, haalt een toets, en mag door naar de volgende les, of je faalt en doet dezelfde les nogmaals – lijkt het logischer om iemand leerprocessen bij te brengen, en vooral: de liefde voor het leren mee te geven, zodat mensen in een steeds veranderende wereld weten hoe ze zich iets eigen kunnen maken. En dan liefst gedeeltelijk met behulp van de nieuwe technologie, en gedeeltelijk juist zonder: het is essentieel om beíde werelden te kennen, te ervaren en te begrijpen.”

Persoonlijk leiderschap
“Omdat het onderwijsaanbod steeds groter wordt, is het ook belangrijk dat kinderen keuzes leren maken. Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap heeft nog nauwelijks aandacht, terwijl het daar straks om zal gaan: je bent een individu dat zelf alles bij elkaar moet sprokkelen.” Voor veel kinderen is school nu de plaats waar je vooral leert waar je níet goed in bent.

“Dat vraagt ook om andere structuren binnen het onderwijs. Waarom hebben universiteiten bijvoorbeeld nog altijd dezelfde faculteiten als honderd jaar geleden? De arts van de toekomst kan iemand zijn die geneeskunde heeft gestudeerd met verstand van technologie, maar net zo goed een ingenieur met verstand van het menselijk lichaam. Daar gaat het naartoe.”

Liefde voor leren
“Ook ons brein is niet gebaat bij het huidige systeem. We leren kinderen nu de verkeerde dingen op het verkeerde moment. Jong volwassenen gaan laat naar bed en slapen lang uit, maar ze moeten vroeg in de collegebanken zitten. Daar haken er dus veel af. Waarom richten we dat niet anders in?”

“En jonge kinderen staan in principe open voor van alles, de basisschool is dé plek om de liefde voor leren aan te wakkeren. Maar voor veel kinderen is school nu de plaats waar je vooral leert waar je níet goed in bent. En waar je wordt afgerekend op scores en op je vermogen je te conformeren. Dan dooft de liefde snel.”

“Basisvaardigheden zijn essentieel, natuurlijk, maar volgens mij moet school een plek zijn waar je voor 90 procent mag doen wat je leuk vindt. Een systeem waar het ervaring opdoen, het doormaken van een proces, en vooral ook het durven proberen en afwijken wordt gewaardeerd in plaats van de resultaten, heeft naar mijn idee de toekomst.”

Danny Mekić is technologie-expert en ondernemer. In 2009 werd hij door het magazine Sprout uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer. In de jaren die volgden is hij uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van internet, technologie, nieuwe businessmodellen. Momenteel richt Danny zich fulltime op het in 2011 opgerichte NewTeam, een internationaal consultancybureau gespecialiseerd in strategische boardroom consultancy op het gebied van technologie, media, communicatie en innovatie.

De Onderwijsdagen
Danny Mekić spreekt op 11 november op Dé Onderwijsdagen. Nieuwsgierig geworden? Lees meer op de website van Dé Onderwijsdagen en meld je aan. De organisatie van Dé Onderwijsdagen is in handen van Kennisnet en SURF. Dit artikel verscheen eerder op de website van Kennisnet en is geschreven door Deirde Enthoven.

Lezing ‘Innovatie in het onderwijs’: een leerfabriek of leercommunity?

By Actualiteiten, Lezingen, OnderwijsNo Comments

Op de Hogeschool Leiden sprak Danny Mekic’ docenten en studenten toe over de verbindingen tussen onderwijs en ondernemerschap. Hij schetst een beeld van de hedendaagse wereld die wordt gekenmerkt door razendsnelle technologische ontwikkeling en innovatie. Grote bedrijven hebben vaak moeite dit tempo bij te benen. Danny toont onder andere een voorbeeld uit de bankensector, waarbij slimme ondernemers hierop inspelen door met flexibele en snel handelende startups de markt te betreden. Deze startups nemen steeds een groter marktaandeel in, doordat zij heel snel reageren op veranderingen in de markt en individuele behoeften vanuit klanten.

Volgens Danny Mekic’ zien organisaties niet de urgentie om te innoveren in tijden dat het goed gaat. Juist daar gaat het mis, want wanneer het slecht gaat en men wílt innoveren is er geen budget. De enige oplossing hiervoor is door constant te innoveren. Dit geldt ook voor het onderwijs. Hogescholen en universiteiten zijn al decennia, zo niet eeuwen, in dezelfde vorm gegoten. Waarom beoordelen we prestaties nog steeds met scores? Waarom hebben we het onderwijs nog steeds onderverdeeld in studies en faculteiten? Waarom ligt de nadruk nog zo veel op uit het hoofd leren en niet op ervaringen, redeneringen en samenwerking? Waarom zijn we in het onderwijs nog steeds zo gepunt op wat niet goed gaat en wat niet mogelijk is? We moeten meer gaan dromen, zegt Mekic’, en het onderwijs moet niet langer deze dromen de kop indrukken, maar juist een faciliterende rol spelen om ondernemende studenten de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen.

Ondanks alle technologische vooruitgang blijft de essentie van het onderwijs onveranderd: de uitwisseling van kennis en inspiratie tussen de docent en de student, maar ook tussen docenten en studenten onderling. De vraag is hoe die uitwisseling er onder invloed van de moderne wereld uit komt te zien. Technologie maakt ongekende manieren van kennisoverdracht mogelijk en daar moeten onderwijsinstellingen gebruik van maken. Tegelijkertijd blijven de kerneisen van onderwijs bestaan: hard werken en discipline. Hier ziet Mekic’ dat er veel winst te behalen valt op het gebied van verwachtingen vanuit studenten: de boodschap die hogescholen en universiteiten overbrengen is dat studeren een aaneenschakeling van feest en plezier is, waardoor er bij studenten een verkeerde verwachting ontstaat. Hieraan ligt een belangrijke vraag ten grondslag: is onderwijs een leerfabriek of een leercommunity? Sta je op de lopende band naar je diploma of bouw je samen aan je vaardigheden om een beter individu te worden?

Om innovatie en technologie op de juiste manier in het onderwijs toe te passen, is het belangrijk dat er eerst antwoord wordt gegeven op bovenstaande vragen. We moeten weer durven dromen en met onze dromen aan de slag te gaan, aldus Mekic’.

Kick-off ondernemerschap: organisaties vergeten te innoveren

By Lezingen, OnderwijsNo Comments

Op 7 september 2016 gaf Danny Mekic’ (Newteam partner) het Kick-off college voor de minor Ondernemerschap, waarbij hij met 750 studenten van de NHTV Breda zijn verhaal over ondernemerschap deelde. 

Hoewel Danny niet het ideale schoolvoorbeeld is (hij heeft de middelbare school nooit afgemaakt), begon hij op vijftienjarige leeftijd met ondernemen, waardoor hij studenten alles kan vertellen over zijn ondernemerservaringen. De studenten luisteren aandachtig en wachten op het moment dat Danny zijn geheim verklapt hoe hij is uitgegroeid tot succesvolle ondernemer. Maar volgens Danny draait ondernemerschap om het ‘doen’ en dan vooral wat je leuk vindt. Ondernemen is een risico en daarom benadrukt Danny dat het belangrijk is om rekening te houden met het feit dat vier van de vijf ideeën mogelijk zullen mislukken. Met dat idee in je achterhoofd, laat je je niet tegenhouden door risico’s maar grijp je alle kansen.

Danny benadrukt het belang van ondernemers om te innoveren. Door de huidige technologische ontwikkelingen verandert de wereld sneller dan ooit en daar horen ondernemers op in te spelen. Op dit moment zien we veel ‘oude’ organisaties met een hiërarchische structuur, die moeite hebben om bij de tijd te blijven. Zij worden ingehaald door de zogenoemde start-ups. Het probleem is dat organisaties pas willen innoveren wanneer het slecht gaat, maar dan beschikken zij vaak niet meer over voldoende financiële middelen. Organisaties vergeten dat innoveren een constant proces is, want ook in goede tijden moet men innoveren.

Veel organisaties zijn gebaseerd op succesvolle verdienmodellen die al jarenlang onveranderd zijn, maar de huidige consument prikt daar steeds meer doorheen. Tegenwoordig gaat het erom dat je als organisatie van toegevoegde waarde bent voor de consument. De vraag die elke ondernemer zichzelf elke dag opnieuw moet stellen is: waarom willen consumenten mijn product/dienst gebruiken?

Het belangrijkste dat Danny de studenten van de NHTV Breda als toekomstige ondernemers wilt meegeven, is dat het belangrijk is dat je gelukkig bent met wat je doet.