Skip to main content
Category

Televisie

WhatsAppende artsen: een zorg of een zegen?

By Actualiteiten, Gezondheidszorg, TelevisieNo Comments

Artsen, verplegers en ander medisch personeel hebben in WhatsApp een uitkomst gevonden om snel en efficiënt te communiceren tijdens ingewikkelde en intensieve procedures. De chatservice biedt een uitkomst bij het coördineren van de logistiek rond bijvoorbeeld donortransplantaties, waarbij artsen niet altijd een hand vrij heeft om de telefoon op te nemen. Het overgrote deel van het medisch personeel in Nederland geeft aan regelmatig van WhatsApp-groepen gebruik te maken. Naast coördinatie biedt de app ook aan artsen de mogelijkheid om moeilijke casussen aan elkaar voor te leggen en advies te krijgen met betrekking tot ingewikkelde diagnoses.

Het uitwisselen van medische data is echter aan strenge wetgeving gebonden. WhatsApp-verkeer gaat over de servers van Facebook en voldoet daarmee niet aan de privacy-eisen die de wetgeving daaraan stelt. Aanvankelijk gaf de artsenfederatie KNMG geen negatief advies af over het gebruik van WhatsApp: zolang de verstuurde informatie niet te herleiden is tot de patiënt, stond de federatie het delen van medische informatie via de app toe.

Bij EenVandaag op 23 februari sprak Danny Mekić zijn zorgen uit over data-uitwisseling via WhatsApp, maar zolang er geen veiliger alternatief is en er levens mee gered worden, begrijpt hij dat het gebruik van WhatsApp gedoogd wordt. Danny ziet veel belofte in een app die voor dit doel ontwikkeld wordt: uit de zorgen over privacy en wetgeving omtrent de data ontstond de app MDLinking. Deze app maakt het mogelijk voor artsen om met elkaar te communiceren via een beveiligde verbinding. De gebruiker logt in met een vingerafdruk of een wachtwoord, waardoor alleen de ontvanger de berichten kan lezen.

Niet lang na de uitzending maakte de artsenfederatie KNMG kenbaar dat het gebruik van WhatsApp voor het delen van patiëntinformatie niet toegestaan is.

Tweedehands ticketsites duperen concertbezoekers

By Actualiteiten, TelevisieNo Comments

Kaartjes voor populaire concerten zijn steeds vaker binnen enkele minuten uitverkocht. Wie in maart naar Muse wilt en nog geen ticket heeft bemachtigd, heeft pech. Gelukkig zijn er genoeg kaarten beschikbaar via tweedehands ticketsites zoals Seatwave. Gelukkig? Danny Mekic’ denkt daar anders over. Op 31 oktober sprak hij met SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk en Jon Heemsbergen van het Amsterdamse poppodium Melkweg over de dubieuze praktijken in de tweedehands ticketmarkt.

Een paar minuten na opening van de verkoop voor kaartjes voor het concert van Muse stonden er immers al 838 tickets op Seatwave voor twee tot vier keer de oorspronkelijke verkoopprijs. Wie profiteert hiervan? Niet de organisator en zeker niet de artiest: Seatwave strijkt 10% premie op van de verkoper en bovendien een percentage als administratiekosten voor rekening van de koper. Bij uitverkochte concerten verwijst kaartjesverkoper Ticketmaster maar al te graag door naar Seatwave. Niet verrassend, aangezien Seatwave eigendom is van Ticketmaster.

Hoe kan het toch dat zo snel na de start van de verkoop zo veel kaarten worden aangeboden? Volgens Mekic’ zijn er verschillende scenario’s: allereerst kan het natuurlijk zo zijn dat iemand een kaartje gekocht heeft en dit daadwerkelijk op Seatwave zet. Een andere mogelijkheid is dat concertkaarten geautomatiseerd worden opgekocht door mensen die hier computerprogramma’s voor gebruiken. Deze programma’s zetten honderden virtuele klanten in de wachtrij die eenmaal gekochte tickets direct aanbieden op doorverkoopsites. Bovendien biedt Seatwave de mogelijkheid tickets aan te bieden die de verkoper nog niet in zijn bezit heeft. Meestal moet de verkoper dan minimaal een week van te voren de verkochte tickets leveren. De boete die tegenover het niet kunnen leveren van een kaartje staat, valt in het niet bij de winst die verkopers maken op de tweedehands ticketmarkt, aldus Mekic’.

Ticketmaster verbiedt in haar voorwaarden expliciet het doorverkopen van concertkaarten zonder toestemming maar verdient ondertussen veel geld op de tweedehands ticketmarkt. Hypocriet, stelt Mekic’.

Een wetsvoorstel om de ticketprijs bij doorverkoop te beperken tot een maximum van 120% is door de Tweede Kamer goedgekeurd en zal binnenkort voorgelegd worden aan de Eerste Kamer. De drempel voor het gedupeerde individu om naar de rechter te stappen is echter hoog. Mekic’ voorspelt dat, in navolging van de vliegticketsector, kleine no cure no pay bedrijfjes het zullen opnemen voor zij die te veel betalen voor hun ticket. Bovendien ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor poppodia: zij zouden kaarten die op naam worden verkocht steekproefsgewijs moeten controleren aan de hand van identificatie van de concertbezoeker om te voorkomen dat doorverkoop plaatsvindt via externe kanalen tegen woekerprijzen.

Radar: maatregelen tegen spammail

By Actualiteiten, TelevisieNo Comments

Tijdens de uitzending van Radar op 7 september werd er aandacht besteed spammails. Aan internetdeskundige Danny Mekic’ werd gevraagd wat je tegen spammails kunt doen en in hoeverre het versturen van spam legaal is.

Volgens Danny Mekic’ is het  onverstandig om op de ‘uitschrijflink’ te klikken die vaak onderaan de mail te vinden is. Hiermee bewijs je namelijk juist dat je de e-mail hebt ontvangen en dat het e-mailadres wat het bedrijf gebruikt dus écht bestaat. Hoe gaan zulke bedrijven te werk? Danny vertelt dat er in veel gevallen een verzendlijst wordt opgesteld door simpelweg naar e-mailadressen te raden. Soms kopen spammers gegevens van andere organisaties over en dan willen ze vooral weten of het e-mail adres wel of niet bestaat. Wanneer je laat ziet dat het adres echt bestaat, dan wordt jouw e-mail adres soms ook weer doorverkocht aan andere bedrijven. Je ziet dan dat ze je uitschrijven voor deze nieuwsbrief en vervolgens voor drie andere spamkanalen inschrijven. De enige manier om ervoor te zorgen dat je deze nieuwsbrieven niet meer ontvangt, is door je spamfilter in te stellen. Dit kun je installeren, maar veel e-mail provides bieden een online spamfilter aan.

Spamfilters werken pas goed, wanneer je ze goed instelt. “Als jij een bericht rapporteert als spam, dan zal deze e-mail bij alle andere gebruikers van hetzelfde spamfilter in de spambox terecht komen. Ook kunnen andere spambronnen achterhaald worden, doordat ze vaak gebruik maken van dezelfde server”, aldus Danny Mekic’.

Danny legt uit dat bedrijven niet ongevraagd e-mail mogen versturen. Elk bedrijf heeft toestemming  van de ontvanger nodig om een commerciële e-mail te versturen. Dus e-mails waar jij je niet voor hebt aangemeld, mogen niet. Op www.spamklacht.nl worden klachten met betrekking tot spam verzameld. Bekeuringen aan organisaties die spammails versturen kunnen hoog oplopen.

Danny Mekic’ over internetfraude en de macht van de consument

By TelevisieNo Comments

Op zaterdag 30 mei vierde Kassa haar 25 jarig bestaan met een extra lange jubileumuitzending. Tijdens de uitzending werden er quizvragen beantwoord die door kijkers zijn ingediend. Indien de vraag ook daadwerkelijk besproken werd tijdens de uitzending, dan werd de kijker ook uitgenodigd om aanwezig te zijn als eregast tijdens de speciale uitzending. Danny Mekic’ (technologie-expert) stelde zelf dan geen vraag aan Kassa, maar was wel aanwezig als eregast tijdens de jubileumuitzending van Kassa om twee vragen te beantwoorden.

De allereerste vraag die Danny Mekic’ beantwoorde ging over de strengere maatregelen van banken in het teruggeven van geld na internetfraude. ‘In eerste instantie wenste banken dat de consument de technologie zou omarmen, omdat dit op lange termijn kosten zou besparen voor de bank, maar tegenwoordig zien we dat banken willen dat consumenten steeds veiliger omgaan met internetbankieren en dat  de consument daarom steeds vaker zelf de rekening moet betalen. Vroeger was het makkelijk, want er bestond enkel een pinpas. Tegenwoordig moet je er ook aan denken dat je je computer update, dat je een veilige verbinding hebt en dat er niet via een camera kan worden meegekeken. Daarnaast is het ook belangrijk om meteen te handelen. Hoe langer je wacht met het melden van de fraude, des te groter de kans dat de consument de schade zelf dient te betalen.’ 

Vervolgens sprak Danny over de macht van de consument tegen grote multinationals wanneer er een product niet functioneert naar behoren “Het gevoel van ik ben zo klein en zij zijn zo groot, dat is een gevoel dat wij allemaal kennen.” Volgens Danny Mekic’ is het juist belangrijk om tegenover dit soort bedrijen op je rechten te staan. ‘Met social media hebben we iets machtigs in handen, doordat er een vuist gevormd kan worden. Vooral interessant is dat dit steeds meer op een internationale schaal gebeurt. Je ziet nu bijvoorbeeld dat er meer dan 25.000 Facebookgebruikers zich samenspannen voor de privacyzaak tegen Facebook die in Oostenrijk is begonnen. In Nederland is dit niet mogelijk voor consumenten producten.’

Bluetooth-uitvinder in Inventors Hall of Fame

By TelevisieNo Comments

In EenVandaag werd er gesproken met Jaap Haartsen uit Hardenberg die in de jaren ’90 Bluetooth heeft uitgevonden. Om deze reden is hij op 12 mei 2015 opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten. Alleen de beroemdste uitvinders krijgen hier een plek, zoals: Thomas Edison, Henry Ford, Steve Jobs, en Wilbur en Orville Wright. Tijdens de uitzending sprak Danny Mekić over wat Bluetooth heeft veranderd in de samenleving.

Bluetooth werd uitgevonden in 1994 toen Jaap in opdracht van zijn (voormalig) werkgever een nieuwe toepassing aan het bedenken was voor mobiele telefoons. Inmiddels is Bluetooth overal ter wereld ingeburgerd en dit maakt Bluetooth volgens Danny Mekić ook zo bijzonder: “Het is een van de weinige uitvindingen die in bijna alle mensenlevens een rol is gaan spelen. Bluetooth zit in meer telefoons dan de mogelijkheid om wifi te gebruiken. We kennen het natuurlijk van de carkit, maar het wordt bijvoorbeeld ook toegepast in de gezondheidszorg.”

Vandaag de dag zijn meer dan miljarden telefoons, computers en headsets voorzien van Bluetooth. Danny Mekić is een groot fan van de uitvinding en vindt het volkomen terecht dat Jaap Haartsen is opgenomen in de Inventors Hall of Fame tussen de grootste uitvinders: “Jaap Haartsen is ons Neerlands trots!”

Klik hier om het fragment van EenVandaag met Danny Mekić en Jaap Haartsen te bekijken.

Wat wil de Nederlandse Piratenpartij?

By Actualiteiten, TelevisieNo Comments

In Zweden en Duitsland zijn ze al best groot, en in de eerste peiling van De Stemming – de nieuwe peilmethode van EenVandaag – scoort nu ook de Nederlandse Piratenpartij voor het eerst een zetel.

Afgelopen dinsdag maakte de partij het partijprogramma bekend. ‘Voor een vrije informatiesamenleving’, luidt de slogan op hun website. Maar wat wil de partij eigenlijk, en wie stemmen op deze partij? EenVandaag praat met lijsttrekker Dirk Poot, internetexpert en NewTeam-partner Danny Mekić en een kiezer.

Cookiewet geen definitieve en allesomvattende oplossing

By Actualiteiten, TelevisieOne Comment

De Wall Street Journal kwam eerder deze week met een opmerkelijk bericht: internetters met een Apple krijgen op een hotelboekingssite duurdere hotelkamers aangeboden dan pc-gebruikers, omdat zij draagkrachtiger zijn. En dat kan ook in Nederland. De nieuwe ‘cookiewetgeving’ helpt niet. Nieuwsuur zoekt het samen met NewTeam-partner en internetexpert Danny Mekic’ uit.

Online marketeer Michael Ossendrijver: “Ik kan zien wat voor computer je gebruikt, hoe groot jouw beeldscherm is, wat voor operatingsysteem je gebruikt, jouw IP-adres, waar woon je: ik kan het hele plaatje maken, en dat stempeltje zet je over het hele internet.”

Online profiel

Online surfen is dus geld waard. Veel geld. Op basis van het surfgedrag ontstaat iemands profiel. Een toenemend aantal bedrijven verdient geld met dat online profiel dat ze verhandelen op speciale marktplaatsen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzamelen en verkopen van online profielen is Adatus. Oprichter Johan van Mil volgt surfgedrag op honderd grote Nederlandse websites: “Dan moet je denken aan onlineshops, vergelijkingswebsites, zoekwebsites waar je aankoopintenties laat zien. Dat heeft waarde.”

Adverteren

Adverteerders kopen de profielen en laten gerichte advertenties plaatsen op sites die iemand bezoekt, zoals de Telegraaf of Nu.nl. Internetdeskundige Danny Mekic is kritisch: “Als je onbewuste gedragingen verzamelt, krijg je een heel nauwkeurig beeld van iemands leven, misschien wel meer dan de persoon over zichzelf weet.”

Speerpunt

Ook zijn er adverteerders die de prijs aanpassen op het surfgedrag. Mekic: “Als je met een dikke Porsche naar de winkel gaat kies je daarvoor, maar online ben je je daar niet van bewust.”

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft het heimelijk samenstellen van internetprofielen niet onderzocht, maar profiling staat volgens een woordvoerder hoog op de agenda.

Cookiewetgeving

Sinds 5 juni is nieuwe wetgeving van kracht die de privacy van internetgebruikers moet waarborgen. Die moeten toestemming geven voor het gebruik van ‘cookies’; bestandjes die informatie opslaan. Slechts op enkele websites gebeurt dit nu. Ook mogen programma’s die surfgedrag volgen, zoals Google Analytics, niet zomaar worden gebruikt. Ook hier houden zich nog maar weinig websites aan. De OPTA doet nu onderzoek naar de grootste overtreders.

De grote browsers werken aan een volg-me-niet-button die in één klap op alle sites de cookies uitschakelen.

Waakhond

Nieuwsuur vroeg ook de privacywaakhond op internet, Bits of Freedom om een reactie:
“De nieuwe wetgeving maakt toestemming voor veel soorten cookies verplicht, dus ook voor ’tracking’ cookies die worden gebruikt voor targeting en profiling. Het belangrijkste is dat internetters weten wat de gevolgen zijn als ze dit soort cookies accepteren. Daar is nu nog te weinig bewustzijn over. En de branche geeft lang niet altijd genoeg info: van de toestemmingsbanner voor cookies die sommige sites al hebben, wordt dit niet duidelijk. Dat soort informatie is juist hard nodig zodat je weet dat cookies, of jouw hardware een bepaalde aanbieding kan ’triggeren’.”

EenVandaag: Facebook gaat naar de beurs

By Actualiteiten, Social Media, TelevisieNo Comments

De beursgang van Facebook is aanstaande, maar is het bedrijf over zijn top heen?

En groeit het aantal gebruikers nog wel nu ook andere sociale netwerk sites als Pinterest opkomen?

De beurswaarde van Facebook wordt geschat op ongeveer dertig keer de omzet van het bedrijf, toen Google naar de beurs ging was dit ongeveer vijf keer de omzet. Maar is het geen bubble? Andere internetbedrijven die recent naar de beurs gingen zoals Groupon, zijn nu al minder waard geworden dan het bedrag waarvoor ze destijds naar de beurs gingen.

Facebook waarschuwde zelf deze week dat het aantal gebruikers dat Facebook op zijn mobiele telefoon bekijkt sneller groeit dan het aantal adverteerders die op mobile devices advertenties wil plaatsen. Dit heeft een negatieve impact op de winst en omzet van het sociale netwerk. Vormt dit een probleem voor de toekomst en de investeerders in Facebook?

Internetexpert Danny Mekic’ was samen met internetjournalist Peter Olsthoorn te zien in een reportage van EenVandaag en spraken samen over dit onderwerp:

QR-codes

By TelevisieNo Comments

Je ziet ze al in kranten, billboards en nu ook in de horeca: QR-codes. Met een speciale app (hier en hier) kun je de streepjescode scannen. Wat er daarna gebeurt: is een verrassing.

Smart Butler

De QR-codes moeten nu ook de horeca veroveren. Met de nieuwe besteldienst Your Smart Butler kun je met de geblokte vierkantjes via je phone een biertje of tosti bestellen op het terras.

Wie een QR-code scant, krijgt de menukaart te zien en kan met zijn telefoon een bestelling plaatsen.

Steeds bekender

De QR-codes (een Japanse vinding uit 1994) worden steeds bekender. 40 procent is bekend met de advertenties. Het gebruik valt nog tegen: 13 procent scant de blokjes.

Goed gebruiken

Lang niet alle codes worden goed gebruikt, legt internetexpert Danny Mekic’ uit: “Als de code naar een site verwijst met een lap tekst, mist het z’n doel. Er moet iets achter zitten, bijvoorbeeld een leuke actie.”

Bekijk hier de reportage in EditieNL.