Tijdens de uitzending van Radar op 7 september werd er aandacht besteed spammails. Aan internetdeskundige Danny Mekic’ werd gevraagd wat je tegen spammails kunt doen en in hoeverre het versturen van spam legaal is.
Volgens Danny Mekic’ is het onverstandig om op de ‘uitschrijflink’ te klikken die vaak onderaan de mail te vinden is. Hiermee bewijs je namelijk juist dat je de e-mail hebt ontvangen en dat het e-mailadres wat het bedrijf gebruikt dus écht bestaat. Hoe gaan zulke bedrijven te werk? Danny vertelt dat er in veel gevallen een verzendlijst wordt opgesteld door simpelweg naar e-mailadressen te raden. Soms kopen spammers gegevens van andere organisaties over en dan willen ze vooral weten of het e-mail adres wel of niet bestaat. Wanneer je laat ziet dat het adres echt bestaat, dan wordt jouw e-mail adres soms ook weer doorverkocht aan andere bedrijven. Je ziet dan dat ze je uitschrijven voor deze nieuwsbrief en vervolgens voor drie andere spamkanalen inschrijven. De enige manier om ervoor te zorgen dat je deze nieuwsbrieven niet meer ontvangt, is door je spamfilter in te stellen. Dit kun je installeren, maar veel e-mail provides bieden een online spamfilter aan.
Spamfilters werken pas goed, wanneer je ze goed instelt. “Als jij een bericht rapporteert als spam, dan zal deze e-mail bij alle andere gebruikers van hetzelfde spamfilter in de spambox terecht komen. Ook kunnen andere spambronnen achterhaald worden, doordat ze vaak gebruik maken van dezelfde server”, aldus Danny Mekic’.
Danny legt uit dat bedrijven niet ongevraagd e-mail mogen versturen. Elk bedrijf heeft toestemming van de ontvanger nodig om een commerciële e-mail te versturen. Dus e-mails waar jij je niet voor hebt aangemeld, mogen niet. Op www.spamklacht.nl worden klachten met betrekking tot spam verzameld. Bekeuringen aan organisaties die spammails versturen kunnen hoog oplopen.