Skip to main content
Category

Gezondheidszorg

WhatsAppende artsen: een zorg of een zegen?

By Actualiteiten, Gezondheidszorg, TelevisieNo Comments

Artsen, verplegers en ander medisch personeel hebben in WhatsApp een uitkomst gevonden om snel en efficiënt te communiceren tijdens ingewikkelde en intensieve procedures. De chatservice biedt een uitkomst bij het coördineren van de logistiek rond bijvoorbeeld donortransplantaties, waarbij artsen niet altijd een hand vrij heeft om de telefoon op te nemen. Het overgrote deel van het medisch personeel in Nederland geeft aan regelmatig van WhatsApp-groepen gebruik te maken. Naast coördinatie biedt de app ook aan artsen de mogelijkheid om moeilijke casussen aan elkaar voor te leggen en advies te krijgen met betrekking tot ingewikkelde diagnoses.

Het uitwisselen van medische data is echter aan strenge wetgeving gebonden. WhatsApp-verkeer gaat over de servers van Facebook en voldoet daarmee niet aan de privacy-eisen die de wetgeving daaraan stelt. Aanvankelijk gaf de artsenfederatie KNMG geen negatief advies af over het gebruik van WhatsApp: zolang de verstuurde informatie niet te herleiden is tot de patiënt, stond de federatie het delen van medische informatie via de app toe.

Bij EenVandaag op 23 februari sprak Danny Mekić zijn zorgen uit over data-uitwisseling via WhatsApp, maar zolang er geen veiliger alternatief is en er levens mee gered worden, begrijpt hij dat het gebruik van WhatsApp gedoogd wordt. Danny ziet veel belofte in een app die voor dit doel ontwikkeld wordt: uit de zorgen over privacy en wetgeving omtrent de data ontstond de app MDLinking. Deze app maakt het mogelijk voor artsen om met elkaar te communiceren via een beveiligde verbinding. De gebruiker logt in met een vingerafdruk of een wachtwoord, waardoor alleen de ontvanger de berichten kan lezen.

Niet lang na de uitzending maakte de artsenfederatie KNMG kenbaar dat het gebruik van WhatsApp voor het delen van patiëntinformatie niet toegestaan is.

Gezondheidszorg verandert door technologische ontwikkelingen

By Gezondheidszorg, Innovatie, LezingenNo Comments

Tijdens het ‘Knee Congress’ in Antwerpen op 18 december sprak Danny Mekic’ orthopedische chirurgen toe over de razendsnelle ontwikkelingen van technologie en hoe daardoor met name de gezondheidszorg aan het veranderen is. Door nieuwe materialen, apparaten, robots en technieken worden ingewikkelde en voorheen zelfs onmogelijke ingrepen met steeds meer succes uitgevoerd, vertelde hij.

Chirurgen in opleiding kunnen vanuit huis via 360 graden video meekijken in de operatiekamer. Het internet biedt bovendien ongekende mogelijkheden voor patiëntcontact en nabehandeling, waardoor artsen meer tijd voor hun patiënten kunnen nemen. Eén belangrijke kanttekening die Danny daarbij plaatst is dat nieuwe technologieën aan ondeskundige patiënten de mogelijkheid bieden medische informatie te verzamelen, te delen en daaruit (mogelijk verkeerde) conclusies te trekken. Zo kan het voorkomen dat iemand van een arts een bepaalde behandeling of medicijn eist, zonder daarbij de deskundigheid van de arts zelf te raadplegen.

Naast deze ontwikkelingen wordt er gewerkt aan sensoren waarmee patiënten zelf thuis hun waardes kunnen afmeten. Aan de hand van die data kan een arts dan advies geven zonder dat één van beide het huis uit hoeft. Dat werpt wel vragen op, stelde Danny, over privacy, databeheer en cyberveiligheid, want van wie zijn de data die met zo’n sensor verzameld worden? Misschien nog belangrijker is hoe die data opgeslagen worden en wie er toegang toe heeft.

De gezondheidszorg staat een interessante tijd te wachten, vindt Danny. Grote technologische ontwikkelingen komen samen om voor veel problemen oplossingen te bieden, maar het is belangrijk om waakzaam te blijven voor de gevolgen daarvan.

Apotheken en innovatie? Patienten steeds vaker zelf aan zet

By Actualiteiten, Gezondheidszorg, LezingenNo Comments

Hoe ziet een bezoek aan de apotheek er in de toekomst uit? Bestaan er in de toekomst nog wel ziekenhuizen? Wordt de rol van huisartsen groter of kleiner? En welke rol heeft de apotheker in de zorg van de toekomst? Over onder andere deze vragen sprak Danny Mekic’ driehonderd apothekers van Mediq toe over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van medicijnen, technologie en de gezondheidszorg. Op al deze gebieden vinden vernieuwingen en ontdekkingen in een razendsnel tempo plaats, en toch heeft volgens hem de tijd in de apothekerswereld stilgestaan, waarschuwt hij.

De adviserende rol van de apotheek raakt namelijk ondergesneeuwd door internetcommunities en gezondheidsapps die mensen in staat stellen bijvoorbeeld hun eigen bloedwaarden te meten en bij te houden. Ook kunnen mensen door middel van communities en apps in contact komen met lotgenoten. Het gebrek aan échte en onafhankelijke deskundigen die zich in deze communicaties en apps begeven is een groot probleem, stelt Mekic’, omdat patiënten steeds vaker medische beslissingen nemen zonder hierbij een arts of apotheker te raadplegen. Hier is een rol voor de apotheker weggelegd, meent hij: apothekers moeten samen met huisartsen de rol van deskundige adviseurs weer naar zich toehalen door gebruik te maken deze technologische ontwikkelingen en nieuwe kanalen. Er is behoefte aan betrouwbaar advies op maat en een meer persoonlijk benadering van de farmaceutische dienstverlening. Innovatie en technologie zijn de middelen om dit doel te bereiken.