Skip to main content
Category

Radio

Het nieuwe vakkenpakket in het onderwijs; meer dan alleen programmeren

By Actualiteiten, RadioNo Comments

Tijdens de radiouitzending van De Nieuws BV, Radio 1 op 24 augustus werd er aandacht besteed aan het nieuwe vakkenpakket in het primaire en voortgezet onderwijs. Aan Danny Mekic’ (NewTeam Partner & technologie-expert)  werd gevraagd welke vakken er nu in het pakket moeten komen om de komende twintig jaar weer vooruit te kunnen. Om te bepalen hoe het onderwijs eruit moet komen te zien is het volgens Danny Mekic’ belangrijk om stil te staan bij de vraag wat de taak van het onderwijs eigenlijk is, namelijk: “Kinderen voorbereiden op een zelfstandig leven in de wereld van morgen.”

Het zijn Steve Jobs en andere aansprekende ondernemers die onze visie op het onderwijs hebben betoverd. Een Ipad, wat programmeerlessen, en het onderwijs is weer up-to-date. Ieder kind moet leren programmeren, dat is wat men tegenwoordig zegt. Hoewel er op dit moment inderdaad een tekort is aan programmeurs, is Danny Mekic’ het hier niet mee eens. “Een programmeur doet meer dan alleen programmeren.” 

Wacht de wereld van toekomst wel op al die programmeurs? Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt juist dat andere ict-vaardigheden zoals statistische analyse en datamining, op dit moment de meest gevraagde vaardigheden zijn in vacatures. Sterker nog, er bestaat inmiddels intelligente software die zelf kan programmeren. Zonder dat er een mens aan te pas komt.’

Hoewel technologie een belangrijke rol speelt in de wereld waar we kinderen en jongeren voor opleiden en het ook een prominente plek verdient in het onderwijs, moeten we onszelf afvragen of het vak ‘programmeren’ wel de oplossing is. ’Wat we niet willen zijn programmeurs die niets kunnen, maar autodidactische talenten die échte problemen kunnen herkennen en, digitaal of analoog, op kunnen lossen. Het is daarom belangrijk dat kinderen zowel leren werken uit een boek als met digitale innovaties zoals 3D-printers, tablets en drones’, aldus Danny Mekic’.

Beluister hier het volledige fragment.

Radiouitzending over Project Loon – internet voor iedereen

By Actualiteiten, RadioNo Comments

Google werkt aan Project Loon, een project dat twee jaar geleden gelanceerd is om de hele wereld van draadloos internet te gaan voorzien. Ook landen waar nu nog geen internet is, zal Google straks van internet voorzien vanuit de lucht. Tijdens de Radio 1-uitzending ‘Oog op morgen’ werd Danny Mekic’ (NewTeam Partner & technologie-expert) geïnterviewd over Project Loon. Vragen als ‘wat is het?’, ‘hoe werkt het?’ en ‘wat biedt het?’ werden beantwoord. 

De Loon is een grote ballon die tussen 15 en 32 kilometer hoogte kan vliegen. Dat is nog hoger dan de hoogste passagiersvliegtuigen vliegen. Ze zijn daarom vanaf de grond niet zichtbaar. ‘Het is niet zo dat we straks windmolens in de lucht zien’. 

Danny Mekic’ legt uit hoe de ballonnen een internet signaal oppikken en verspreiden: ‘De ballonnen vormen een lappendeken over de wereld. Vanaf de grond pikken ze het internetsignaal op. Als een of meerdere ballonnen buiten bereik van een grondstation zijn, krijgen ze het internetsignaal van andere ballonnen, dat ze vervolgens delen met gebruikers op de grond. Wifi kan door de lucht wel kilometers afstanden overbruggen. Als een ballon in de buurt is, zullen gebruikers op de grond internet kunnen hebben, dat nog eens redelijk snel is ook!

Waarom hebben we dan niet altijd bereik in huis of op de grond? Danny:“Het vervelende van de wereld die wij gemaakt hebben, is dat het een wereld is vol muren. Het geluk dat natuurlijk zo een ballon heeft, is dat het ergens boven in de lucht zweeft en dat er geen enkele weerstand is.” 

Dus doordat er geen weerstand is, doordat er niets is wat de verbinding blokkeert, kan het signaal op de grond opgevangen worden en weer terug worden gezonden. Op deze manier gaat Google de wereld van internet voorzien.

Volgens schattingen beschikt 2/3 van de wereldbevolking nog niet over een goed werkende internetverbinding. Dit zal de eerste doelgroep zijn die Google wilt aanspreken. Maar wat we straks natuurlijk ook gaan zien is dat Google die verbinding wellicht deels alleen voor Google diensten, gratis gaat aanbieden en dan wordt Google ineens een concurrent van alle telecom- en internetaanbieders.

Beluister het volledige fragment hier.

Kunnen we stoppen met Facebook?

By RadioNo Comments

Op dinsdag 23 juni organiseren Facebook critici (ookwel het ‘Facebook-bevrijdingsleger’ genoemd) een Facebook Farewell Party in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het doel van het event is om duidelijk te maken welk kritiek zij hebben op Facebook. Facebook heeft toegang tot ontzettend veel data, en maakt daar gebruik van als een soort sociaal-experiment. Tijdens de radio-uitzending van De Nieuws BV, legt Douwe Schmidt (één van de organisatoren van het Facebook Farwell Party) uit dat hij geen laboratorium-rat van Mark Zuckerberg wilt zijn. Ook Danny Mekic’ (tehnologie-expert) voelt zich onderdeel van een experiment van Mark Zuckerberg en geeft hierop zijn visie. 

‘Facebook probeert ons natuurlijk het gevoel te geven dat je vooral geen experiment bent en dat het een soort huiskamer is waar je iedere dag weer in terecht komt met je vrienden, de merken die je kent, de organisaties waar je werkt en je collega’s’.

‘De cijfers van Facebook zijn indrukwekkend, namelijk meer dan 1,44 miljard gebruikers wereldwijd maken gebruik van Facebook (waarvan 9,4 miljoen uit Nederland) en het aantal groeit nog steeds’, aldus Felix Murders. Danny Mekic’ legt tijdens de radio-uitzending uit hoe het komt dan men eigenlijk niet wil stoppen met Facebook. ‘We willen van buitenaf geprikkeld worden en Facebook is daar ontzettend goed in.’ 

Danny Mekic’ vindt het beangstigd dat we niet alleen laboratorium-ratten zijn, maar dat Facebook ook een heel krachtig economisch en politiek middel is geworden. Als voorbeeld geeft Danny Mekic’ dat er tijdens de verkiezingen enkel bepaalde gebruikers een stemoproep zien verschijnen, maar dus niet iedereen. De grote vraag is dan: Waarom ziet niet iedereen een stemoproep verschijnen en wie ziet die oproep wel verschijnen? En kan het misschien zo zijn dat er iets meer liberalen die oproep te zien krijgen dan andere politieke stromingen en zitten daar belangen aan vast waar Facebook misschien baat bij heeft? Ondanks de argumenten waarom men eigenlijk van Facebook zou moeten afzien, verwacht Danny Mekic’ niet dat veel mensen hun Facebook account zullen opzeggen naar aanleiding van het Facebook Farewell Event.

Beluister hier het volledige radio-fragment met Danny Mekic’ en Douwe Schmidt.