Skip to main content

Het nieuwe vakkenpakket in het onderwijs; meer dan alleen programmeren

By 24 augustus 2015maart 27th, 2021Actualiteiten, Radio

Tijdens de radiouitzending van De Nieuws BV, Radio 1 op 24 augustus werd er aandacht besteed aan het nieuwe vakkenpakket in het primaire en voortgezet onderwijs. Aan Danny Mekic’ (NewTeam Partner & technologie-expert)  werd gevraagd welke vakken er nu in het pakket moeten komen om de komende twintig jaar weer vooruit te kunnen. Om te bepalen hoe het onderwijs eruit moet komen te zien is het volgens Danny Mekic’ belangrijk om stil te staan bij de vraag wat de taak van het onderwijs eigenlijk is, namelijk: “Kinderen voorbereiden op een zelfstandig leven in de wereld van morgen.”

Het zijn Steve Jobs en andere aansprekende ondernemers die onze visie op het onderwijs hebben betoverd. Een Ipad, wat programmeerlessen, en het onderwijs is weer up-to-date. Ieder kind moet leren programmeren, dat is wat men tegenwoordig zegt. Hoewel er op dit moment inderdaad een tekort is aan programmeurs, is Danny Mekic’ het hier niet mee eens. “Een programmeur doet meer dan alleen programmeren.” 

Wacht de wereld van toekomst wel op al die programmeurs? Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt juist dat andere ict-vaardigheden zoals statistische analyse en datamining, op dit moment de meest gevraagde vaardigheden zijn in vacatures. Sterker nog, er bestaat inmiddels intelligente software die zelf kan programmeren. Zonder dat er een mens aan te pas komt.’

Hoewel technologie een belangrijke rol speelt in de wereld waar we kinderen en jongeren voor opleiden en het ook een prominente plek verdient in het onderwijs, moeten we onszelf afvragen of het vak ‘programmeren’ wel de oplossing is. ’Wat we niet willen zijn programmeurs die niets kunnen, maar autodidactische talenten die échte problemen kunnen herkennen en, digitaal of analoog, op kunnen lossen. Het is daarom belangrijk dat kinderen zowel leren werken uit een boek als met digitale innovaties zoals 3D-printers, tablets en drones’, aldus Danny Mekic’.

Beluister hier het volledige fragment.

Leave a Reply