Skip to main content

Standaarden zijn een voorwaarde voor innovatie

By 7 april 2016maart 27th, 2021Innovatie

Op 23 maart sprak Danny Mekic’ op het GS1 congres in ’s Hertogenbosch over de met technologie doorspekte toekomst die de samenleving ongekend snel genaderd is. Terwijl wetenschappers en ontwikkelaars bezig zijn met het aanleggen van een wereldwijd dekkend internet met behulp van drones en luchtballonnen, vertelt hij, vinden 3D-printers, robots en zelflerende computerprogramma’s steeds meer hun weg naar ons dagelijks leven.

Danny maakt duidelijk dat het succes van nieuwe technologieën alleen plaatsvindt bij de gratie van standaarden. Of dat nu gaat om een implementatie van een bestaande standaard of juist het vestigen van een nieuwe, om innovatie te laten slagen mag een standaard niet ontbreken. Het is volgens hem dan ook geen wonder dat de helft van de meest succesvolle technologiebedrijven platforms zijn. Apple’s appstore produceert (bijna) geen apps, Facebook produceert geen content, Uber heeft geen auto’s en AirBnB bezit geen vastgoed. Toch zijn deze bedrijven extreem succesvol. Dat komt, legt Danny uit, omdat zij erin geslaagd zijn een nieuwe standaard te introduceren voor het delen van content, kamers, auto’s en apps.

Ook voor organisaties met een minder commerciële inslag zijn standaarden onmisbaar. Als ICT-systemen, programma’s en gegevens niet op elkaar afgestemd zijn dan brengt vernieuwing veel werk en kosten met zich mee. Een standaard voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en het beheer van gegevens maakt deze processen veel efficiënter, goedkoper en makkelijker uit te voeren. Zo kan een internationale organisatie bijvoorbeeld in verschillende landen tegelijkertijd aan innovaties werken zonder dat de ontwikkelteams zich daarbij zorgen hoeven te maken over de implementatie van hun resulterende werk.

Het gebrek aan standaarden of de veroudering van bestaande standaarden staat innovatie nog te vaak in de weg, meent Danny. Daarom is het belangrijk om de nieuwste ontwikkelingen goed in de gaten te houden zodat bedrijven en organisaties niet alleen intern, maar ook onderling standaarden verleggen om innovatie de ruimte te geven.

Leave a Reply