Skip to main content

Lezing: technologie in het onderwijs

By 11 november 2015maart 27th, 2021Actualiteiten, Innovatie, Lezingen, Onderwijs

Mensen kunnen niet omgaan met keuzestress: een experiment van een winkel met 300 soorten jam bewees dit nogmaals. Er werd geen enkele pot verkocht. In het onderwijs werkt het net zo, betoogt Danny Mekic’ tijdens de lezing die hij geeft op het Ondernemend in Onderwijs congres in Apeldoorn op 12 november.

Met in totaal rond de 1800 verschillende opleidingen schiet het onderwijs in Nederland haar doel voorbij en mist hij de beantwoording van de vraag waar het voor de scholier echt om draait: “wat vind je leuk?” Het huidige onderwijssysteem is volgens Mekic’ nog te veel ingericht naar het industriële tijdperk waarvan we het einde aan het bereiken zijn.

De samenleving bevindt zich namelijk in een stroomversnelling naar een nieuw tijdperk, stelt Danny. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en vindt toepassingen in steeds meer aspecten van het dagelijks leven. Het onderwijs blijft vooralsnog achter deze ontwikkelingen aanlopen, omdat het systeem nog is ingericht op het conformistische gedachtegoed van de industriële arbeidersscholen. Het is een soort lopende band waarop iedereen dezelfde behandeling krijgt en er naar verwachting op dezelfde manier vanaf rolt.

Technologie schept ontzettend veel mogelijkheden, vertelt Danny, maar deze worden in het onderwijs nog te weinig verkend. Technologie kan bijvoorbeeld de wijze van toediening (video, artikelen, afbeeldingen, games), het leertempo en de inhoud van de lesstof aanpassen aan de eigenschappen van het individu, zodat iedereen het optimale uit zichzelf kan halen. Echter, het huidige onderwijssysteem, waarbij er vooral wordt gedacht in hokjes leent zich er niet voor toepassing van de nieuwste technologieën.

Toch moet het duidelijk blijven dat technologie een middel is om de werkelijkheid te structureren, en niet de werkelijkheid zelf is. De ideale school zou volgens Mekic’ dan ook de helft van de tijd in een volledig analoge omgeving aandacht aan de werkelijkheid besteden en de andere helft met behulp van technologie voor een gepersonaliseerde leeromgeving zorgen.

Leave a Reply