Skip to main content

Gat tussen technologie en ons begrip steeds groter

By 22 januari 2020maart 27th, 2021Actualiteiten, Innovatie, Lezingen

In Naarden sprak Danny Mekic’ samen met Mike van Rijswijk voor beleggende relaties van de Rabobank Hilversum-Vecht en Plassen en Rabobank Noord Gooiland over technologie, innovatie en de toekomst. Tijdens de lezing stond de ongekende snelheid van technologische ontwikkeling centraal. Waar in 1999 nog maar 10% van de Nederlanders beschikte over een mobiele telefoon, lachte de zaal nu hartelijk om onze onwetendheid over hoe snel de mobiele telefoon zijn intrede zou doen vanaf die tijd.

Technologische ontwikkeling gaat zo snel, legt Danny uit, dat wij als mens dat niet kunnen bijhouden. De zogeheten mental gap tussen wat technologisch mogelijk is en wat ons begrip daarvan toelaat groeit naarmate we ouder worden. Dit hangt samen met de observatie die Moore’s Law genoemd wordt, stelt Danny. Moore’s Law observeert en voorspelt dat elke twee jaar computerchips twee keer sneller, twee keer kleiner en twee keer goedkoper worden. Ontwikkelaars als ASML zien deze voorspelling als een inspiratiebron om de limieten van technologie te verleggen en zijn daar tot nu toe steeds weer in geslaagd.

Mike van Rijswijk sloot de avond af met een demonstratie van de NAO robot: een kleine robot met armen en benen die net als een smartphone kan worden aangestuurd met apps. In de zorg wordt dit type robot al gebruikt om eenzaamheid te bestrijden en op scholen leren kinderen ermee programmeren. Mike legde uit hoe het voor kinderen die opgroeien met zo veel technologie om hen heen lastig kan zijn om het onderscheid te maken tussen een mens en een robot die op een mens lijkt. Volgens hem is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen zich daarvan bewust worden.

De toekomst brengt naast heel veel oplossingen voor allerlei problemen ook nieuwe zorgen met zich mee als het gaat om privacy, databeveiliging, en verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om ook deze kant van technologie te belichten, deelt Danny afsluitend.

Danny en Mike geven samen regelmatig demonstraties van nieuwe technologieën, waaronder drones, virtual reality-brillen, robots en 3D printers. Geïnteresseerd in een ontmoeting tussen je gasten bij een bijeenkomst en onze experts? Neem direct contact met ons op!

Leave a Reply