Skip to main content

Innovatie in de gezondheidszorg

By 5 september 2020maart 27th, 2021Actualiteiten, Innovatie, Lezingen

Het UMC Utrecht stond op 5 februari in het teken van de verbinding tussen bedrijven, ondernemers en de medische wetenschap. Tijdens het Business meets Private event deelde onder ander Danny Mekic’ zijn visie op de gezondheidszorg. Hij ging tijdens zijn lezing in op innovaties en nieuwe technologische ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden en wat de gevolgen daarvan zijn voor de medische wereld.

Technologische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar in steeds sneller tempo op. Een paar jaar geleden had nog niemand van een drone gehoord, terwijl op dit moment de eerste tests worden uitgevoerd met ambulancedrones die zelfs op de meest afgelegen plekken medische noodhulp kunnen leveren. Artsen maken gebruik van apps en het internet om moeilijke medische uitdagingen te overleggen met experts over de hele wereld. Patiënten kunnen met sensoren en apps hun eigen bloedwaardes meten en medische adviezen inwinnen zonder op spreekuur te hoeven. Er staat veel te veranderen.

Ondanks alle veelbelovende mogelijkheden die technologie biedt voor de medische wetenschap, vindt Danny het belangrijk een aantal kritische kanttekeningen te plaatsen. Patiënten kunnen namelijk via internet inmiddels zo veel informatie verzamelen en uitwisselen dat patiënten met onvoldoende kennis bepaalde behandelingen of medicijnen gaan eisen, zonder daarbij de deskundigheid van de arts te raadplegen. Bovendien roept het gebruik van sensoren vragen op over datagebruik, veiligheid en privacy van patiënten. Hij drukt de aanwezigen dan ook op het hart bij het omarmen van innovaties kritische vragen te blijven stellen.

Leave a Reply