Skip to main content

Innovatie door startups te kopen

By 4 maart 2020maart 27th, 2021Niet gecategoriseerd

In de SkyDeck hangar in Teuge gaf Danny Mekic’ op 10 februari een lezing aan professionals uit de M&A sector over technologische vooruitgang, innovatie en de gevolgen daarvan voor gevestigde bedrijven. 

Technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller, vertelde Danny, waardoor grote, gevestigde bedrijven steeds meer moeite hebben om innovatief te blijven. Startups, kleine, jonge bedrijven met technisch onderlegd personeel, profiteren juist van de snel veranderende wereld, omdat zij met hun kennis van technologie flexibel meebewegen met vragen uit de markt. Op die manier gebruiken zij technologie om diensten die voorheen door grote organisaties zoals banken geleverd werden aan te bieden op een manier die makkelijker, sneller en goedkoper is.

Startups kleden sectoren uit om zich volgens volledig te storten op één onderdeel ervan. Het is volgens Danny niet een kwestie van of een bepaalde sector door startups aangepakt zal worden, maar wanneer. Dat hangt namelijk samen met de hoeveelheid kennis die vereist is, de wetgeving waaraan de sector gebonden is en, kort gezegd, hoe leuk het is om in de sector actief te zijn.

Grote bedrijven die ooit geroemd werden om hun stabiliteit zien zich gedwongen om zich aan te passen aan de Nieuwe Wereld, deelde Mekic’. ‘Het is dan ook geen wonder dat een bedrijf als Google ieder jaar tweehonderdvijftig startups opkoopt om innovatief te blijven,’ zegt hij.

Om te kunnen innoveren moet er eerst kritisch gekeken worden naar de hiërarchische piramide waar nog veel bedrijven (soms onbewust) op gebouwd zijn. Innovatie kan pas succesvol zijn als dat op alle lagen van die piramide aanwezig is. Het onderbrengen van innovatie in een aparte afdeling heeft volgens Danny dan ook weinig zin als daardoor de rest van het bedrijf zich niet langer verantwoordelijk voelt voor vernieuwing.

Leave a Reply