Op het Nationale Bibliotheekcongres in het industriële Klokgebouw in Eindhoven op 9 december deelde Danny Mekic’ zijn visie op de toekomst van bibliotheken. De samenleving is door de razendsnelle ontwikkelingen van technologie dusdanig veranderd dat de bibliotheek in de huidige vorm, waar slechts boeken geleend kunnen worden, daarin geen plek meer heeft, meent hij. Het internet heeft zo veel manieren van kennisvergaring toegankelijk gemaakt voor iedereen met een smartphone of computer, waardoor kennis niet langer iets is wat alleen een bibliotheek kan bieden.
Tegelijkertijd schept nieuwe technologie ook veel nieuwe mogelijkheden, bezigheden en hobby’s die van gebruikers en enthousiastelingen een behoorlijke investering vragen voordat zij daarmee aan de slag kunnen. Denk hierbij aan 3D-printers, instrumenten, drones, smartphonereparatie et cetera. Een bibliotheek zou hierin een uitkomst kunnen bieden door die investering te doen en de benodigde gereedschappen, apparaten en onderdelen te leen aan te bieden en wellicht met workshops het ontdekken van deze gebieden verder te stimuleren. De nadruk van de bibliotheek zou volgens Danny moeten liggen op het leren dingen die niet op school onderwezen worden en waar men thuis weinig mee in aanraking komt.
Danny ziet de bibliotheek van de toekomst op die manier als een kweekvijver voor nieuwsgierigheid. De naam bibliotheek, Grieks voor boekenbewaarplaats, past daar niet langer bij, volgens hem. Om het doel van de nieuwe bibliotheek duidelijk naar voren te laten komen is het belangrijk dat de naam dit doel reflecteert. Curiositheek, een bewaarplek voor nieuwsgierigheid, stelt Danny voor.
Ik krijg zin om naar de ‘curiositheek’ te gaan! @DannyMekic inspireert op het #biebcongres
— Elles Beumers (@EllesBeumers) December 9, 2015
Mooi hoe @DannyMekic zijn snelle licht laat schijnen op technologie, keuzes maken & innovatie als teamwork. #biebcongres
— WillemijnvdWalle (@wwwillemijnvdw) December 9, 2015