Skip to main content

Banken kampen met een innovatieparadox

By 17 november 2015maart 27th, 2021Actualiteiten, Innovatie, Lezingen

In het Volkshotel in Amsterdam deelde Danny Mekic’ op 17 november zijn perspectief op de toekomst van de bankensector met vertegenwoordigers van alle internationale partnerbanken van ABN AMRO.

Volgens Danny is een kritiek moment aangebroken voor de gevestigde banken. Het vertrouwen in banken is lager dan ooit. Technologische mogelijkheden worden benut. Banken geven veel geld uit aan vestigingen en het onderhouden van verouderde ICT systemen. Ondertussen kapen startups steeds meer van de markt weg door met behulp van technologie sneller, beter en makkelijker dezelfde diensten aan te bieden. Het aantal startups met een waarde van meer dan een miljard dollar is exponentieel toegenomen, dus de uitdagingen die startups vormen voor gevestigde banken zullen in de toekomst nog verder groeien, aldus Mekic’.

Zoals zo veel andere grote bedrijven kampen ook banken met wat Danny de innovatieparadox noemt: als het goed gaat met het bedrijf dan ziet men de noodzaak niet om te innoveren, maar als het slecht gaat met het bedrijf dan zijn er vaak geen middelen beschikbaar om te innoveren en het bedrijf uit het slop te trekken. De enige oplossing is dan ook altijd innoveren.

Innovatie begint met flexibeler zijn dan je omgeving, stelt Mekic’. Het gaat om het vinden van de snelste en meest frictieloze weg naar de klant. In de huidige samenleving is er een machtsverschuiving bezig van bedrijven naar klanten, die steeds meer macht krijgen doordat zij zich met technologie kunnen informeren, organiseren en uitspreken. Het is belangrijk dat banken zich dit goed realiseren om het vertrouwen weer op te bouwen door succesvol te innoveren.

Leave a Reply