Skip to main content

In de nieuwe wereld moeten we weer durven dromen

By 15 oktober 2015maart 27th, 2021Innovatie, Lezingen

In Almkerk sprak Danny Mekic’ samen met Mike van Rijswijk de leden van Rabobank Altena toe over hoe robots en technologie ons leven in de toekomst ingrijpend gaan veranderen. Iedere achttien maanden worden computerchips twee keer sneller, twee keer kleiner en twee keer goedkoper, deelt Danny Mekic’. Deze ontwikkeling gaat zo snel dat we over tien jaar chips van duizend dollar kunnen kopen die net zo snel zijn als een menselijk brein. Wat we met die chips, of de technologie die in de jaren daarop ontwikkeld wordt kunnen doen is door ons helemaal niet voor te stellen, zegt hij.

Wat wel duidelijk is, zijn de stappen die ondernomen worden om van dit soort toekomstige technologie gebruik te maken. Mekic’ omschrijft de groeiende aandacht voor genomics: het in kaart brengen van de genetische eigenschappen van mensen om hun persoonlijke risicofactoren en bijvoorbeeld de effectiviteit van geneesmiddelen per persoon vast te stellen. Nu zijn daar nog enorme en dure supercomputers voor nodig die dagenlang berekeningen uitvoeren, maar de verwachting is dat deze rekentijd in de nabije toekomst zo kort en betaalbaar zal zijn dat vrijwel iedereen een DNA-blauwdruk kan laten maken. Op een vergelijkbare manier zijn steeds meer bedrijven en organisaties bezig met het creëren van een nieuwe wereld.

Toch lijken nog te veel bedrijven achter de feiten aan te lopen door innovatie te zien als een soort vermenigvuldiging van bestaande diensten. Danny Mekic’ gaf als voorbeeld de scheermesjes van Gillete. In hoeverre is zo een scheermes nu daadwerkelijk vernieuwd door de jaren heen? Er worden in feite alleen maar mesjes toegevoegd aan de scheerapparaten, in plaats van werkelijke vernieuwing. Om daadwerkelijk te kunnen innoveren en bij te kunnen dragen aan de nieuwe wereld moeten we weer durven dromen, stelt Mekic’.

Mike van Rijswijk sluit de avond af met een demonstratie van zijn voetballende, Gangnam Style-dansende robot NAO en met een interessant verhaal over hoe robots steeds vaker en beter ingezet worden in de gezondheidszorg, de bouw, bibliotheken en in het onderwijs.

Leave a Reply