Skip to main content

Een robot kan de was doen

By 27 oktober 2015maart 27th, 2021Actualiteiten, Lezingen

Tijdens de ledenbijeenkomst van Rabobank stad en Midden Groningen op 27 oktober werden Danny Mekic’ (technologie-expert en NewTeam partner) en Mike van Rijswijk uitgenodigd om in het MartiniPlaza te spreken over de technologische ontwikkelingen van de moderne samenleving.

Hoewel robots, 3D-geprinte fietsen en zelfrijdende auto’s nog erg futuristisch lijken, is niets minder waar. Danny Mekic’ schetst een beeld van de ‘nieuwste’ technologie, die al volop worden ingezet in de praktijk. Op dit moment beschikt nog niet elk huishouden over een 3D printer in huis of een robot zoals Baxter, die onder andere de was kan vouwen, maar binnen een paar jaar zal niemand er meer raar van opkijken als het huishouden wordt overgenomen door een robot. Als voorbeeld laat Danny een videofragment zien uit 1999, waarbij de meeste personen niet de noodzaak van mobiel bellen konden inzien. ‘Tegenwoordig zijn er meer mensen met een smartphone op de wereld dan met een tandenborstel’, vertelt Danny.

Om de presentatie van Danny tastbaar te maken, stelt Mike van Rijswijk in het tweede deel van de presentatie het publiek voor aan de NAO robot. De NAO robot ziet eruit als een klein mens. Hij kan praten in verschillende talen, zien, luisteren en reageren op aanrakingen. Ook is hij in staat om zichzelf te corrigeren, wanneer hij bijvoorbeeld iets op de grond laat vallen. Mike laat zien hoe de NAO nu al wordt ingezet in het onderwijs en de zorg. Wat nieuw is, is al oud, stelt hij: de hoeveelheid mogelijkheden die robotica biedt aan de samenleving groeit met de dag.

Na afloop van de presentatie van Danny Mekic’ en Mike van Rijswijk krijgt het publiek de mogelijkheid om de NAO robot van dichtbij te bekijken.

Leave a Reply