Skip to main content

De hiërarchische piramide staat innovatie in de weg

By 14 oktober 2015maart 27th, 2021Actualiteiten, Lezingen

Tijdens de Open Innovatiedagen op 13 en 14 oktober, georganiseerd door Ordina, sprak Danny Mekic’ over de kansen en de valkuilen die de toekomst voor grote bedrijven in het verschiet liggen. Doorgaans zijn werknemers in grote organisaties drukker bezig met het kopiëren van hun baas dan met de toekomst van het bedrijf. Daardoor krijgen start-upbedrijven de kans om langzaam maar zeker steeds grotere happen van de markt te bereiken. Het is niet de vraag óf een sector door startups aangepakt zal worden, maar wannéér.

Hoe moeten grote bedrijven met deze ontwikkelingen omgaan? Mekic’ stelt dat de huidige hiërarchische piramide, die de structuur is bij het gros van de grote organisaties, innovatie in de weg staat. Om als groot bedrijf werkelijk innovatief te werk kunnen gaan moet dit stramien doorbroken worden. Iedereen in het bedrijf moet innoveren. Angst, ego’s en ontkenning moeten verdwijnen van de werkvloer om nieuwe ideeën en technologische ontwikkelingen te vertalen naar aanwinsten en succes.

Steeds meer bedrijven zijn zich ondertussen bewust geworden van de noodzaak mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen, maar zij verwarren innovatie nog te vaak met (mee)veranderen, waarschuwt Mekic’. Ook het dilemma ‘offline of online dienstverlening?’ kan voor veel hoofdpijn zorgen, maar de oplossing is om te denken aan de ‘fastline’: “(Potentiële) klanten zijn op zoek naar de snelste weg om iets voor elkaar te krijgen. Een frictieloze klantervaring. De bedrijven die dat kunnen bieden zullen het winnen van bedrijven die achterblijven De ervaring van de klant is cruciaal voor het laten slagen van innovaties.”

Betekent dit dat in de nieuwe wereld die ontstaat alleen jonge ondernemers in startups het voor het zeggen zullen hebben? Helemaal niet, stelt Mekic’. De kennis en kunde van ervaren werknemers blijft essentieel om niet alleen startups naar een hoger niveau te tillen, maar ook bestaande bedrijven die willen innoveren te versterken. Innovatie heeft immers niet per se iets met leeftijd te maken, maar veel meer met durven dromen te maken, aldus Mekic’.

Leave a Reply