Skip to main content

Kick-off ondernemerschap: organisaties vergeten te innoveren

By 7 september 2015maart 27th, 2021Lezingen, Onderwijs

Op 7 september 2016 gaf Danny Mekic’ (Newteam partner) het Kick-off college voor de minor Ondernemerschap, waarbij hij met 750 studenten van de NHTV Breda zijn verhaal over ondernemerschap deelde. 

Hoewel Danny niet het ideale schoolvoorbeeld is (hij heeft de middelbare school nooit afgemaakt), begon hij op vijftienjarige leeftijd met ondernemen, waardoor hij studenten alles kan vertellen over zijn ondernemerservaringen. De studenten luisteren aandachtig en wachten op het moment dat Danny zijn geheim verklapt hoe hij is uitgegroeid tot succesvolle ondernemer. Maar volgens Danny draait ondernemerschap om het ‘doen’ en dan vooral wat je leuk vindt. Ondernemen is een risico en daarom benadrukt Danny dat het belangrijk is om rekening te houden met het feit dat vier van de vijf ideeën mogelijk zullen mislukken. Met dat idee in je achterhoofd, laat je je niet tegenhouden door risico’s maar grijp je alle kansen.

Danny benadrukt het belang van ondernemers om te innoveren. Door de huidige technologische ontwikkelingen verandert de wereld sneller dan ooit en daar horen ondernemers op in te spelen. Op dit moment zien we veel ‘oude’ organisaties met een hiërarchische structuur, die moeite hebben om bij de tijd te blijven. Zij worden ingehaald door de zogenoemde start-ups. Het probleem is dat organisaties pas willen innoveren wanneer het slecht gaat, maar dan beschikken zij vaak niet meer over voldoende financiële middelen. Organisaties vergeten dat innoveren een constant proces is, want ook in goede tijden moet men innoveren.

Veel organisaties zijn gebaseerd op succesvolle verdienmodellen die al jarenlang onveranderd zijn, maar de huidige consument prikt daar steeds meer doorheen. Tegenwoordig gaat het erom dat je als organisatie van toegevoegde waarde bent voor de consument. De vraag die elke ondernemer zichzelf elke dag opnieuw moet stellen is: waarom willen consumenten mijn product/dienst gebruiken?

Het belangrijkste dat Danny de studenten van de NHTV Breda als toekomstige ondernemers wilt meegeven, is dat het belangrijk is dat je gelukkig bent met wat je doet.

Leave a Reply