Skip to main content

Makkelijk verkeersboetes controleren en betalen via digitaal loket

By 30 juni 2015maart 27th, 2021Nieuws uit eigen keuken

Vandaag is in Utrecht het digitale loket om opgelegde verkeersboetes online af te handelen geopend door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in Utrecht. Met dit digitale loket van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kunnen verkeersboetes makkelijk online worden bekeken en betaald, inclusief de ‘flitsfoto’ en andere benodigde feiten rond de verkeersovertreding te controleren. Ook is het mogelijk om direct in beroep gaan.

Dit voorjaar zijn het CJIB en het Parket CVOM al stapsgewijs online aan de slag gegaan met deze digitale service bij verkeersboetes. In ongeveer vier maanden tijd is het loket bijna 40.000 keer bezocht en zijn bijna 4000 boetes online betaald. Bij het Parket CVOM kan sinds begin 2014 digitaal beroep worden ingesteld tegen een verkeersboete. Sindsdien kiest ruim een derde van de mensen die in beroep gaan tegen een verkeersboete voor de digitale weg.

Het digitale loket maakt onderdeel uit van het zogeheten Burgerportaal van het CJIB en het Parket CVOM dat samen met de Justitiële Informatiedienst en de Politie tot stand is gebracht. Behalve een snellere afhandeling van verkeersboetes zal op termijn deze service ook via het portaal worden aangeboden bij opgelegde boetes wegens strafbare feiten op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en lichte misdrijven.

Volgens Minister Van der Steur is de gedachte achter de inrichting van het Burgerportaal en de digitale loketten niet alleen gemak en tijdwinst. Het Burgerportaal is ook belangrijk voor een rechtsstaat die mensen vertrouwen en begrijpen. ,,In een rechtstaat worden mensen bestraft als zij een overtreding begaan. Die beslissing moet juridisch juist zijn, maar ook transparant en controleerbaar. Hij of zij moet in beroep kunnen gaan, en als hij dat doet, moet dit vlot afgehandeld worden’’, aldus Van der Steur. De ontwikkeling van het Burgerportaal maakt ook deel uit van het programma Versterking Prestaties Strafrechtketen (VPS) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

NewTeam is adviseur van het algehele project. Managing Partner Danny Mekić: “Met veel trots was ik vandaag aanwezig bij de lancering. Het Digitale Loket is ongelofelijk snel en goed gebouwd met open source technologieën. Het project is zo bijzonder vanwege de samenwerking tussen de verschillende overheidsorganisaties maar ook de ‘agile’ ontwikkelmethode die consequent is toegepast.”

Leave a Reply