Skip to main content

L09A6327Op 11 juli organiseerde de inspectie SZW een congres voor haar medewerkers, ter ere van het 125 jaar jubileum van het rijkstoezicht op arbeid. Danny Mekic’ (technologie-expert) werd uitgenodigd om de 1100 medewerkers een kijkje in de toekomst te geven van de ontwikkelingen van inspecties.

‘Een inspectie is een organisatie die mensen inspecteert, maar in de toekomst zullen er steeds meer jongens als Baxter rondlopen die misschien niet zo snel zijn als een mens, maar wel 24 uur per dag kunnen werken’. Met deze uitspraak refereerde Danny Mekic’ naar Baxter de robot, die door middel van geïnstalleerde apps diverse werkzaamheden kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het opvouwen van de was.

Tijdens de presentatie laat Danny zien welke technologische ontwikkelingen er gaande zijn en hoe deze innovaties het werkveld van de inspectie zullen veranderen. Danny benadrukt dat de inspectie zal blijven staan en dat de werkzaamheden van de inspectie nooit volledig door technologieën overgenomen kunnen worden. Sterker nog, de inspectie heeft er zelfs baat bij om aan de slag te gaan met diverse technologieën die ervoor zorgen dat de menselijke inspecteurs beter en nauwkeuriger hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Als voorbeeld gaf Danny de ‘zelfinspectie’: een inspectie die ondernemers in hun eigen bedrijf moeten uitvoeren met een 360graden camera waarbij ze op afstand instructies krijgen van de inspecteur die meekijkt. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat jaarlijks veel meer bedrijven een snelle controle krijgen op ernstige misstanden. Om misbruik te voorkomen wordt de camera door een pakketdienst aangeboden aan de deur en de inspectie zal pas van start gaan zodra het pakket in ontvangst is genomen.

Danny hamert er echter wel op dat er ten alle tijden rekening gehouden dient te worden met de wetgeving op het gebied van privacy. ‘Drones zullen de werkzaamheden van de inspectie niet overnemen, maar dergelijke technologieën kunnen de inspectie wel helpen met het uitvoeren van hun werkzaamheden.’

Leave a Reply