Skip to main content

Innovatie in de zorg: ‘Artsen en apotheken gaan een belangrijkere rol innemen’

By 31 mei 2015maart 27th, 2021Niet gecategoriseerd

Danny Mekic’ was op 30 mei uitgenodigd om te mogen spreken tijdens het ‘Mediq Uitblinkersfestival’. Het evenement werd georganiseerd voor 1500 apothekersassistentes en bestond uit een uitgebreid programma waaronder diverse inspirerende workshops over ‘innovatie’, ‘zorg’ en ‘creativiteit’.

De sprekers van NewTeam zijn onder andere gespecialiseerd in technologische innovatie en daarom werden de workshops ‘innovatie’ op deze dag verzorgd door Danny Mekic’ (technologie-expert). Danny Mekic’ sprak over de toekomst van de gezondheidszorg en dan met name de rol van de apotheek. Hierbij kan je denken aan de mogelijkheid om medicijnen voortaan te laten bezorgen door drones. Drones zullen steeds vaker worden ingezet in de praktijk. Onlangs ontwierp een student van de TU Delft een ‘ambulancedrone’ die binnen één minuut (met een snelheid van 100 km/u) aanwezig kan zijn bij het slachtoffer. De ambulancedrone is voorzien van medische gereedschap dat onder andere de overlevingskans na een hartstilstand kan verhogen naar 80% in plaats van de huidige 8%.

Danny Mekic’ is erg enthousiast over de toekomstige rol van apotheken in de gezondheidszorg doordat artsen en apotheken steeds een belangrijkere rol gaan innemen, naarmate de verzekeraars meer macht krijgen. ‘Ik hoop dat zowel artsen als apotheken zich zullen ontwikkelen totdat ze absoluut aan de kant staan van de patiënt. Hierbij gaat het er niet alleen om dat zij zich verantwoordelijk voelen voor het lichaam van de patient, maar ook voor de data van de patiënt.’

Over het Elektronische Patiëntendossier (tegenwoordig wordt dit het Landelijk Schakelpunt (LSP) genoemd) heeft Danny Mekic’ zich ook kritisch geuit: ’Ik ken geen enkele IT’er waar ik tegenop kijk, die een patiëntendossier zo slecht zou ontwikkelen als nu is gebeurd’. Volgens Danny moeten data van de patient en de arts blijven en in geen enkel geval gecentraliseerd opgeslagen worden, zodat ongewenste analyse mogelijk wordt door verzekeraars en de Google’s van deze wereld.

Leave a Reply