Skip to main content

Snelheid internetverbinding verbeteren?

By 5 mei 2014maart 27th, 2021Actualiteiten

Wie zijn internetsnelheid wil verbeteren kan ook zèlf aan de slag. Technologiedeskundige en NewTeam-partner Danny Mekic’ zette afgelopen zaterdag voor Kassa-kijkers op een rij waar je thuis op moet letten.

Wifi
Wie draadloos internet gebruikt via wifi heeft vaak een slechtere ontvangst dan wie mèt kabel internet. Hoe groter de afstand tot de zender (modem/router met wifizender), hoe zwakker het signaal en dus de snelheid van je netwerk. Je kunt de wifi-ontvangst verbeteren door de modem te verplaatsen, bijvoorbeeld van de meterkast naar de woonkamer, of vanachter de bank naar de vensterbank. Rechtop zetten van de modem verbetert soms ook het signaal. Probeer eens wat er gebeurt met je internetsnelheid als je de antennes verzet. Daarnaast kun je met een UTP-kabel bedraad gebruik maken van je internetverbinding. Plug de kabel in de modem aan de ene kant en je laptop of computer aan de andere kant.

Kabels
Het leven van een kabel gaat niet over rozen demonstreert Danny Mekiç in het filmpje. Modems worden verplaatst, verhuisd en aan kabels wordt dus getrokken en gedraaid. Dat kan ervoor zorgen dat de interne bedrading beschadigd raakt. Mekiç adviseert om de bekabeling daarom elke paar jaar te vernieuwen, zeker als je internetsnelheid niet optimaal is. Voor thuisgebruik worden vaak de CAT5E en AT6 UTP-kabels gebruikt. Die mogen voor een optimaal gebruik niet langer zijn dan 100 meter.

Afstand
Tegenwoordig maak je overal in en om het huis gebruik van het wifisignaal van je internetverbinding: op zolder, in de keuken en in de tuin. Bedenk wel: hoe verder van de modem, hoe zwakker het signaal. Natuurlijk kun je de netwerkkabel verlengen door je hele huis. Makkelijker is het om een wifiversterker (of repeater) te plaatsen. We besteedden eerder aandacht aan die apparaatjes. Ook kun je je elektriciteitsnet inzetten als computernetwerk. Dat doe je met netwerkadapters. Er zijn ook stroomnetadapters met een geïntegreeerde wifizender.

Apparatuur
Welke apparatuur je gebruikt kan ook invloed hebben op je internetsnelheid. Tablets en telefoons hebben soms een lagere maximumsnelheid dan laptops en desktops. Als je pc of laptop weinig intern geheugen heeft, dan kun je dat upgraden. Hierover kun je advies vragen bij een computerwinkel. Let wel op dat je éérst een backup maakt van je bestanden! Computers starten vaak automatisch verschillende programma’s. Dat kan de snelheid van je computer vertragen. Bij de instellingen van deze programma’s is meestal uit te schakelen dat het programma automatisch opstart. Controleer ook alle icoontjes in de menubalk en let op: schakel natuurlijk geen virusscanner of firewall uit! Ook met welke browser je internet bezoekt, kan invloed hebben op de snelheid. Je kunt uitproberen of op jouw netwerk bijvoorbeeld Internet Explorer, Firefox, Google Chrome of Safari voor een betere snelheid zorgt. Als pagina’s met advertenties veel trager laden dan andere websites dan kun je een ‘adblocker’ gebruiken. Door zo’n advertentieblokkade te installeren laden programma’s soms sneller. Veelgebruikte programma’s daarvoor zijn AdBlock en AdBlockPlus.

Modem/router
Een modem (of router) is uiteindelijk een apparaat waar software inzit. Veel mensen hebben al jaren dezelfde modem in huis. Dat kastje moet je regelmatig resetten via de aan/uitknop, maar je kunt vaak ook je provider vragen om dat op afstand te doen. Ook het updaten van je modem is van belang en ook hier kan je provider dat vaak regelen vanaf de klantenservice. Na een paar jaar gebruik is een modem aan vervanging toe. Sommige providers leveren automatisch regelmatig een nieuwe modem, bij andere moet je er om vragen of je contract verlengen. Moderne modems zijn ook op Marktplaats te koop.

Tot slot: als je je internetverbinding wilt verbeteren is het verstandig om dat te doen tijdens uren dat de klantenservice van je provider open is. Wie op zondagmiddag aan de slag gaat en een probleem tegenkomt, kan op dat moment immers geen hulp inschakelen.

Leave a Reply