Skip to main content

Nu.nl: Consumentenbond niet tevreden met Blackberry-compensatie

By 19 oktober 2011maart 27th, 2021Actualiteiten

De Consumentenbond is niet tevreden met de compensatie die Blackberry aanbiedt voor de vier dagen durende storing van vorige week.

Research In Motion (RIM), de fabrikant van Blackberry, maakte maandag bekend dat klanten vanaf woensdag vier weken lang een pakket gratis applicaties kunnen downloaden. Het pakket heeft een totale waarde van zo’n 72 euro en bevat onder meer games.

Er ontstond direct commentaar op de vergoeding omdat niet alle gebruikers zitten te wachten op de applicaties. “Dat er discussie is, zegt al genoeg”, aldus de Consumentenbond. Zij zien liever een financiële compensatie.

Wetgeving
De bond opperde dit weekend al dat er in de wet geregeld moet worden dat klanten een financiële vergoeding krijgen bij een (langdurige) storing. Dat is bij bijvoorbeeld een stroomstoring ook het geval.
“Dit is een mooi gebaar van Blackberry, maar niet meer dan dat. Een vergoeding in natura is niet genoeg.”
Uit een poll op de Techrubriek van NU.nl blijkt dat van de ruim 6300 stemmers 60 procent de compensatie voldoende vindt. Hier zitten echter ook niet Blackberrygebruiker bij die dus geen last hebben gehad van de storing. 40 procent wil een andere vergoeding.

Providers
Internetjurist en -expert en NewTeam-partner Danny Mekic’ voegt aan de eis van de Consumentenbond toe dat hij vindt dat providers in deze specifieke situatie moeten opstaan: “Zij kunnen gemakkelijk een schadevergoeding eisen van Blackberry en deze doorgeven aan de klanten. Dan geef je bovendien een positief signaal af.”

Mekic’ ziet wetgeving ook wel zitten, maar stelt dat dit alleen geldt voor storingen die bij providers zelf plaatsvinden: “Blackberry heeft geen contract met de klant en dus kunnen zij niet gemakkelijk verplicht worden een vergoeding te betalen. Bij een storing bij een provider kan dat wel.”

PvdA
De PvdA vindt dat gedupeerde Blackberry-bezitters recht hebben op financiële compensatie. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) moet contact opnemen met de providers en Blackberry-fabrikant RIM om te zorgen dat er een collectieve financiële compensatieregeling komt voor alle Blackberry-gebruikers in Nederland.

Hierdoor hoeven gebruikers niet individueel te proberen om compensatie te krijgen, staat in schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) aan Verhagen.

De PvdA’er vindt het aanbod dat fabrikant Research In Motion (RIM) heeft gedaan om gebruikers te compenseren voor het uitvallen van de diensten vorige week ‘onvoldoende’. De fabrikant kondigde een compensatie in natura aan, door een aantal apps tijdelijk gratis ter beschikking te stellen. Volgens Van Dam is het echter gerechtvaardigd dat RIM met geld over de brug komt als goedmakertje voor de falende dienstverlening.

Leave a Reply