Skip to main content

Metro: liever een moestuin dan een goudstaaf

By 20 september 2011maart 27th, 2021Opinie

Een vastgelopen pensioenakkoord, een karige begroting: we worden doodgegooid met slecht economisch nieuws. Maar wat doe je als je in deze tijden wél een bom duiten hebt? Metro vroeg onder anderen NewTeam-partner Danny Mekic’ om advies (link).

Wat moet je in deze tijden doen met 25.000 euro?

Het grootste deel zou ik op een spaarrekening zetten: ga nooit aan de slag met het gehele bedrag dat je beschikbaar hebt. Beleggen op de beurs heeft op dit moment weinig zin, het is geen doordachte investering. Beurzen kunnen op ieder moment kelderen. Wat ik wel zou doen, is een klein bedrag van de 25.000 euro investeren in kleine startende ondernemingen: zogenaamde angel investments.

Is dit een goede tijd om te beleggen?

Ja, maar niet op de beurs. Steek bijvoorbeeld duizend euro in vijf verschillende startende ondernemingen van mensen die je kent, of in je directe omgeving. Het leuke is dat je mensen die er zelf geen geld voor hebben, maar wel veel energie en passie, kunt helpen. Je geldt blijft veilig omdat je duidelijke afspraken met de oprichter(s) maakt – de kans dat je ej geld terugziet met winst, is groot.

Is investeren in goud lucratief?

Het is leuk bedacht: iedereen die in goud zit, raadt mensen aan om in goud te investeren en maakt ondertussen dikke winsten. Maar daar ontstaat ook een bubbel, een soort overwaardering van goud. Als je geld bezit en je wilt er iets mee, doe dan liever iets maatschappelijks. Ben je een natuurfreak? Steek dan bijvoorbeeld wat geld in een duurzaam bedrijfsplan. Gebruik het om een hoger doel na te streven. Dat kan niet met investeren in goud, je hebt er eigenlijk niets aan.

Is investeren in vastgoed aan te raden?

Aan de ene kant wordt gezegd: niets is zo waardevast als steen. Maar het hangt er wel van af wáár die steen dan ligt. In Zuid-Europa koop je inmiddels een vrijstaand huis met zwembad voor 15.000 euro daar is vastgoed helemaal niet waardevast gebleken. De Nederlandse vastgoedmarkt zit nu muurvast. De vastgoedmythe berust op in het verleden behaalde resultaten. Ik denk niet dat dit het moment is om in vastgoed te stappen.

Zou je mensen aanraden in deze tijd te sparen?

Het klinkt cliché, maar de beste manier om geld te verdienen, is minder geld úit te geven. Daar hoort sparen bij. De spaarrente gaat nu omhoog, dus zet het grootste deel van zo’n bedrag op een spaarrekening.

One Comment

  • Qui de la Terre schreef:

    Inderdaad is het goed te investeren in voedsel en een woning. Was dat ooit niet het meeste primaire wat de mens nodig had?

Leave a Reply